TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Proces s Trnkom: Súd počúval tri hodiny nahrávky z Kočnerovho telefónu. Obhajoba namieta, že sú nezákonné

13.09.2021, 10:26
Autor:
TASRTASR
Prokurátor podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na súd začiatkom mája.

Proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom obžalovaným v kauze Gorila prerušil samosudca Okresného súdu Bratislava I do utorka.

Aj v utorok sa budú prehrávať a čítať záznamy z policajných odposluchov. Ide o odposluchy z auta Dobroslava Trnku v rámci akcie Oskar 4, ktorú v roku 2019 realizoval odbor zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru. V pondelok boli prehraté štyri z desiatich odposluchov. Na odposluchy dal súhlas Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

​Obhajoba Dobroslava Trnkom nesúhlasila len s čítaním prepisov zvukových záznamov z policajných odposluchov. Poukázala na to, že vyhotovený prepis 100-percentne nekorešponduje so zvukovým záznamom. Nahrávky sú veľmi nekvalitné, a preto sudca rozhodol, že okrem prehrávania sa budú čítať aj prepisy záznamov.

Súd si v pondelok dopoludnia vypočul takmer tri hodiny z troch nahrávok z telefónu podnikateľa Mariana Kočnera. Na nich boli jeho rozhovory s Trnkom a Lórantom Kósom ku Gorile.

Kósa spoločne s Dobroslavom Trnkom a so starostom obce Dolný Bar Oskárom Bereczkom mali údajne vydierať a snažiť sa predať nahrávku Gorila finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

Počas rozhovoru Kočner často vulgárne nadával Trnkovi za to, že chceli nahrávku predať. Okrem iného sa zaujímal, kto kontaktoval advokáta Haščáka Martina Škublu. Prvá nahrávka bola zo stretnutia Kočnera s Kósom a Trnkom, druhá len s Kósom a tretia bola mediálne známa nahrávka Kočnera s exgenerálnym prokurátorom.

​Prehrávanie nahrávok namietala obhajoba s tým, že sú nezákonné. "Máme aj judikát Najvyššieho súdu SR, ktorý hovorí, že v takomto prípade bola nahrávka vyhotovená nezákonným spôsobom. Hovorí to aj Európsky súd pre ľudské práva. Takže musíme rozlišovať samotné získanie nahrávky a samotné vyhotovenie nahrávky. Prokurátor sa zaoberal samotným získaním nahrávky a ja som poukazoval na samotné vyhotovenie nahrávky. Čo sa týka vyhotovenia, tak tým sa bude zaoberať v ďalšom konaní, možno až v samotnom rozhodnutí," povedal po ukončení pondelkového procesu obhajca obžalovaného Martin Krakovský.

01 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 05 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:25