StoryEditor

Záujemca o nemocnice si robí audit

08.11.2004, 23:00
Napriek tomu, že poslanci Prešovského samosprávneho kraja ešte nevybrali, ktorý z dvoch uchádzačov dostane do prenájmu štyri tamojšie nemocnice, jeden z nich začal včera so špecializovaným auditom týchto nemocníc.

"Cieľom je zistiť súčasný stav nemocnice a identifikovať najnaliehavejšie kritické oblasti, ktoré si budú vyžadovať viazanie finančných prostriedkov a ktoré ohrozujú základnú prevádzku nemocnice a zvyšujú rizikovosť investícií," uviedol zástupca rakúskeho investora na Slovensku spoločnosti Futurelab, a. s., Milan Vahovič.
Prvé posudzovanie
Prvou nemocnicou, ktorá sa na realizáciu auditu dokázala pripraviť, je NsP Vranov nad Topľou. "Naša nemocnica má za rok 2003 dlh vo výške 90 miliónov a za tento rok asi 44 miliónov korún," povedal o hospodárení riaditeľ nemocnice Juraj Kuročka. Ako dodal, hendikepom ich nemocnice je, že má dislokované pracoviská na troch miestach, čo je hospodársky nevýhodné, musí sa rozvážať strava, hospodársky materiál i lekári na konzíliá. "Chceli by sme všetky časti scentralizovať do jedného celku," podotkol. Ďalším problémom, ktorý bude potrebné riešiť, je tepelné hospodárstvo, pretože nemocnica má kotolňu prenajatú a teplo jej dodáva iný subjekt.
Dlhy sú neúnosné
Celkový dlh všetkých štyroch prešovských nemocníc narastá každý kalendárny deň o 650-tisíc korún. Audit je súčasťou prepracúvania ponuky, pretože pribudla ešte jedna požiadavka a obaja uchádzači majú predložiť v polovici novembra nové návrhy zmlúv. "Ukazuje sa, že pri prenájme nemocníc musíme prihliadať aj na možnosť investícií, preto musí prenájom dosahovať minimálne výšku ročných odpisov 102 miliónov korún," povedal predseda PSK Peter Chudík. Ako uviedol Vahovič, objem plánovaných nových investícií do prešovských nemocníc je viac ako 400 miliónov korún, a to aj s možnosťou jednorazového splatenia všetkých nesplatených záväzkov nemocníc. Poslanci rozhodnú o tom, či nemocnice vo Vranove nad Topľou, v Humennom, vo Svidníku a v Starej Ľubovni prenajmú až v decembri. O poslednú v Leviciach prejavilo záujem mesto, ktoré chce spolu s gréckokatolíckou charitou vytvoriť neziskovú organizáciu. "Avšak v prípade, že prenájom nebude pre kraj výhodný, nemocnice neprenajmeme. Budeme hľadať inú možnosť, ako ich spravovať, napríklad vytvoriť jednu správcovskú organizáciu pre všetky nemocnice," upozornila hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 03:17