StoryEditor

Určite neodídem z postu ministra, vyhlásil Žiga. Teraz je na rade opozícia

07.02.2017, 23:00
Autor:
TASRTASRlmlm

Minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) sa nechystá pre aktuálne zmätky pri cenách energií odstúpiť zo svojej funkcie.

Uviedol to v diskusnej relácii Braňo Závodský Naživo rádia Expres. "To určite nie," podčiarkol Žiga.

Na rade je opozícia

To znamená, že pravdepodobne vo štvrtok dá opozičná rada SaS a OĽaNO-NOVA návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica. Ultimátum uplynie v stredu v noci. 

Žiadala od neho, aby splnil tri podmienky, jednou z nich bol aj koniec Žigu. 

Prípadné odvolávanie nominantov štátu v energetických spoločnostiach sa podľa neho musí robiť individuálne, nie plošne.

"Myslím si, že to bude nie plošné, ale individuálne. Keď zistím, že niekto pochybil, tak som pripravený okamžite konať. Je treba povedať, že som začal personálne výmeny v spoločnostiach, robím ich postupne, na základe zákona, ktorý platí," priblížil.

"Nemám takéto informácie, pokiaľ viem, v pondelok (6.2.) sa vyjadril policajný prezident Tibor Gašpar, že vyšetrovatelia začali konať. Nie som vyšetrovateľ, ani sa neviem k tomu vyjadriť," odpovedal Žiga na otázku, či odchádzajúci predseda ÚRSO Jozef Holjenčík na chaose v energetike "zarábal milióny eur", ako to tvrdia opozičné strany.

„Platí ústava, máme tu právny štát"

Žiga zdôraznil, že vláda urobila všetko pre to, aby ľudí ochránila pred zvyšovaním cien energií. "A budeme tak robiť naďalej," avizoval.

"Môžme vyvíjať tlak, ale platí ústava, máme tu právny štát. Odkúpenie si viem predstaviť," povedal Žiga v súvislosti s otázkou, či vláda plánuje "vyvíjať tlak" na investorov, ktorý spoluvlastnia 49-% podiely v distribučných spoločnostiach.

Podiely v týchto spoločnostiach sa podľa neho nikdy nemali privatizovať.

"V prípade, že bude zo strany investorov záujem o odpredaj ich podielov, vláda sa určite bude hlásiť. Môžeme ich aj osloviť, že máme záujem o odkúpenie, respektíve budeme s nimi rokovať," dodal Žiga v rádiu Expres.

Tri podmienky pre Fica

Vzhľadom na to, že sa Robert Fico spreneveril svojmu sľubu, oklamal ľudí, tak dnešným dňom žiadame Fica o tri veci. Do stredy 8. februára odvolať všetkých nominantov energetických spoločností. Ďalej žiadame, aby odvolal ministra hospodárstva Petra Žigu. Treťou podmienkou je, aby zaujal jednoznačné stanovisko, aby sa ukončil chaos. Nech ľudia konečne vedia, čo majú robiť a koľko budú platiť za energiu," povedal v pondelok šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. máj 2024 12:00