StoryEditor

Koaliční partneri rokovali o obnovení dôvery

21.01.2003, 23:00

Nikdy sme netvrdili, že odpočúvanie vykonávala SIS. Uviedol to včera pred rokovaním Koaličnej rady predseda ANO Pavol Rusko. Podľa neho sú tiež neodôvodnené špekulácie o tom, že ANO chce niektorý z postov vo vedení SIS, pretože takúto požiadavku nikdy nevzniesli. Za príčinu sporov označil stratu dôvery medzi partnermi, ktorú vyvolala skutočnosť, že bol odpočúvaný jeho telefonický rozhovor. V situácii, keď nemá dôveru k ministrovi vnútra Vladimírovi Palkovi, nechce vydať magnetofónovú nahrávku odpočutého rozhovoru, pretože má obavy, že vyšetrovanie prípadu by sa uberalo smerom "do stratena" a ohrozilo by jeho informačné zdroje. Na otázku, či nahrávku vydá vyšetrovateľom, ktorí sa prípadom zaoberajú na podnet ministra vnútra, povedal, že s tým nemá problém.
Predstavitelia ANO mali na začiatku Koaličnej rady svojim partnerom predložiť predstavu o ďalšom fungovaní koalície. Podľa podpredsedu ANO Ľubomíra Lintnera sa tak však nestalo, pretože si koaliční partneri vysvetľovali svoje pozície. Napriek pôvodnému sľubu ANO novinárom ani po začatí Koaličnej rady nepredložila súbor opatrení, ktoré majú zabrániť používaniu "diskreditačných metód" proti koaličným partnerom a viedli tak k obnoveniu dôvery. Opatrenia vypracovala v pondelok Výkonná rada ANO na základe uznesenia Republikovej rady ANO. Za podmienku zotrvania ANO v koalícii Ľ. Lintner označil prešetrenie kauzy a vyvodenie zodpovednosti. "Musia tiež začať platiť kontrolné mechanizmy," dodal.
Koaličnú krízu vyvolalo preverovanie informácie o tom, že P. Rusko a minister hospodárstva Robert Nemcsics sa na prelome rokov stretli v tatranskom hoteli Hubert s Mikulášom Černákom, považovaným za bossa banskobystrického podsvetia. Toto vyšetrovanie, ktoré vykonali pracovníci ministerstva vnútra, inicioval ministerský predseda Mikuláš Dzurinda, pričom prvotnú informáciu získal z prostredia svojej ochranky. Ako sa zistilo, nešlo o M. Černáka, ale o exministra hospodárstva Ľudovíta Černáka. Druhou príčinou sporov je predvianočný rozhovor s redaktorom denníka SME. P. Rusko tvrdí, že má dôkazy o tom, že bol "stiahnutý zo siete" a nebol teda odpočutý v redakcii SME ani v jeho kancelárii. Nahrávka obsahuje aj časti, ktoré neboli súčasťou rozhovoru s redaktorom, ale nasledovali po ňom. To podľa predsedu strany Smer dokazuje, že jeho mobilný telefón je permanentne odpočúvaný a zbiera sa na neho diskreditačný materiál.
Diskusia lídrov koaličných strán prebiehala do neskorých večerných hodín.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 08:32