TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Prokurátor navrhol na Sheilu Sz. väzobné stíhanie. Pre obavy z pokračovania trestnej činnosti

18.02.2017, 16:37
Autor:
TASRTASR
Mladá Slovenka vo videu spálila knihu, o ktorej tvrdí, že je Korán.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa stotožnil s návrhom vyšetrovateľa a dnes podal návrh na vzatie do väzby obvinenej Sheily Sz., pretože existujú dôvody väzby útekovej a z obavy pokračovania v trestnej činnosti.

"Obvinená je zo zločinu výroby extrémistických materiálov spáchaného spolupáchateľstvom, v súbehu s prečinom násilia proti skupine obyvateľov, v súbehu s prečinom hanobenia rasy a presvedčenia, v súbehu s prečinom podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Návrh bol doručený na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, ktorý o ňom rozhodne," uviedla dnes pre TASR Jana Tökölyová, hovorkyňa ÚŠP.

Zločin výroby extrémistických materiálov

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár spolu so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom po vyhodnotení informácií operatívneho charakteru zabezpečili v súčinnosti s Policajným zborom SR zadržanie Sheily Sz., ktorá je stíhaná pre zločin výroby extrémistických materiálov.

Stíhaná je od štvrtka 16. februára a v prípade dokázania viny jej hrozí trest od troch do šiestich rokov.

Podnecovanie k nenávisti..

"Obvinená Sheila Sz. bola zadržaná, pretože existujú dôvody útekovej väzby a z obavy pokračovania v trestnej činnosti. O zadržanej osobe rozhodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR," uviedla v piatok 17. februára pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Ako ďalej priblížila, obvinená z Ružomberka sa mala zúčastniť na výrobe obrazovo-zvukového materiálu podnecujúceho k nenávisti a násiliu proti skupine obyvateľov pre ich náboženské (islamské) vyznanie.

.. prostredníctvom internetu

"Tento materiál mal byť následne zverejnený prostredníctvom internetu na webových stránkach verejne prístupných aj na území Slovenskej republiky, a to minimálne od decembra minulého roka," dodala Predajňová.

Zadržanie a obvinenie Sheily Sz. v piatok potvrdila aj polícia. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 24-ročnú ženu zo zločinu výroby extrémistických materiálov v súbehu s prečinmi násilie proti skupine obyvateľov, hanobenie národa, rasy a presvedčenia a podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti," uviedla v piatok pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Nik ju vraj nezastaví

Ako priblížila, obvinená sa mala podieľať na videu zverejnenom na internete. "Na videu ukazuje knihu s nápisom The Quran, o ktorej opakovane tvrdí, že je to korán. Vytrháva z nej strany, hádže ich na zem (jednou zo strán si na videu utrie zadok, roztrhanú knihu pomočí) a potom ich zapáli," objasnila hovorkyňa.

Na zverejnenom videu je vidieť, ako obvinená okrem iného hovorí: "V žiadnom prípade ma nikto nezastaví, aby som zabránila, teda pozastavila moje vysielanie videí, fotografií alebo písomných názorov, čo sa týka islamu. Proste za tým si stojím a sú to pre mňa paraziti, ktorí sú horší ako svrab, keď sa nevedia prispôsobiť oni nám, tak tu nemajú čo hľadať... Tak som sa rozhodla, že patrí to obecne čisto iba k islamom, muslimom a islamu. Všetkých si vás postupne budem loviť a každý, kto sa mi postaví do cesty a bude ma chcieť zastaviť, tak dopadne veľmi ťažko na hubu..., tak isto ma nejak nezastavia a pôjdem po každom muslimovi".

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:07