TASR - Michal Svítok
StoryEditor

Pápež na Slovensku: František sa rozlúčil s prezidentkou a odletel do Ríma

15.09.2021, 07:19
Autor:
TASRTASRredred
Hlava katolíckej cirkvi v nedeľu priletela na štvordňovú návštevu Slovenska.

Pápež František na Slovensku 15.9. 13:56 Návšteva sa skončila Pastoračná návšteva pápeža Františka na Slovensku sa v stredu popoludní skončila. Po svätej omši v Šaštíne sa pápež na bratislavskom letisku rozlúčil a odcestoval do Ríma.

Zdroj: TASR - Michal Svítok
13:25 Presun pápeža na letisko 12:35 Návšteva pápeža Františka sa blíži ku koncu. Zo Šaštína sa hlava cirkvi presúva na bratislavské letisko, kde ho čaká už len rozlúčkový ceremoniál s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Následne odletí do Ríma. 12:31 Pocta pre Bezáka Emeritnému biskupovi Róbertovi Bezákovi sa počas dnešnej návštevy pápeža Františka v Šaštíne dostalo veľkej pocty.  Na podujatie ho priviezli priamo v pápežskej kolóne. Navyše počas samotnej homílie zaujal Bezák v biskupskom rúchu miesto v prvom rade medzi biskupmi. Viac TU. 12:07 Záver omše Pápež František sa v závere svätej omše na priestranstve pred Národnou svätyňou v Šaštíne rozlúčil so Slovenskom. Poďakoval sa biskupom, prezidentke Zuzane Čaputovej, civilným autoritám i všetkým, ktorí pripravovali jeho návštevu. "Drahí bratia, sestry, nastal čas rozlúčiť sa s vašou krajinou. Pri tejto eucharistii som vzdával Bohu vďaky za to, že mi umožnil prísť medzi vás, ako aj za to, že som mohol ukončiť svoju púť v nábožnom objatí vášho ľudu, spoločným slávením dôležitého náboženského i štátneho sviatku vašej patrónky, Sedembolestnej Panny Márie," povedal pápež zhromaždeným veriacim. 11:02 V Šaštíne je cez 50-tisíc ľudí Na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska - prišlo v stredu na svätú omšu s pápežom Františkom do Šaštína viac ako 50-tisíc ľudí. Pápež ju slávil na záver štvordňovej pastoračnej cesty na Slovensku. Informuje o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska. 10:41 Pápež v Šaštíne Panna Mária je pre slovenský národ vzorom viery, ktorá kráča po ceste a nie je statická. Vyhlásil to pápež František počas homílie, ktorú predniesol v stredu počas sv. omše v Šaštíne. Poprosil Slovákov, aby zostali na ceste. Dnešné Slovensko zároveň podľa pápeža potrebuje prorokov, ktorí svojím životom ukážu krásu Evanjelia a nastoľujú dialóg. Pápež tiež vyzýva k súcitnej viere, ktorá je solidárna s núdznymi. 10:16 Svätú omšu zo Šaštína sledujte naživo 09:49 Príchod pápeža do Šaštína
Zdroj: TASR - Michal Svítok
​Svätý Otec sa medzi pútnikmi presunul v papamobile po celom priestranstve. Prítomných pozdravil a požehnal. V areáli ho vítali ľudia potleskom a mávaním najmä vatikánskych či slovenských vlajok. V Šaštíne vidieť aj ľudí z iných krajín, napríklad zo susednej Českej republiky. Slávnosť sa bude konať v latinskom jazyku. Jednotlivé čítania a čítanie z Evanjelia podľa Lukáša bude prednášané po slovensky. Modlitba veriacich bude po slovensky, anglicky, nemecky, maďarsky a rómsky, nasledovať bude požehnanie rodín. Na záver svätej omše pozdraví pápeža bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a ľud pozdraví aj Svätý Otec.
09:36 Na dnešnú svätú omšu do Šaštína prišli aj viacerí predstavitelia vlády. Na snímke minister financií Igor Matovič, v pozadí je aj minister školstva Branislav Gröhling.
Zdroj: TASR - Martin Baumann
09:11 Pápež prichádza do Šaštína Svätý Otec František prišiel v stredu ráno do Šaštína. Ide o posledný deň jeho apoštolskej cesty na Slovensku. Pred svätou omšou, na ktorej odznie homília od hlavy katolíckej cirkvi, sa stretne ešte s biskupmi. 08:46 Ako to vyzeralo včera počas návštevy pápeža na Luníku IX?
08:20 Do Šaštína mohli veriaci prichádzať už v noci Sektory v Šaštíne-Strážach, kde sa v stredu uskutoční svätá omša s účasťou Svätého Otca Františka, otvorili svoje brány v utorok o 22.00 h. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová  potvrdila, že noc bola pokojná. "Návštevníci začali prichádzať v skorých ranných hodinách. Sektory sa postupne zapĺňajú," priblížila Bárdyová.
Zdroj: TASR - Martin Baumann
07:50 Polícia upozorňuje na zmeny v Šaštíne 07:45 Aj dnes sa pripravte na dopravné obmedzenia 07:40 V Šaštíne sú už tisíce ľudí Sektory v Šaštíne, kde sa v stredu uskutoční svätá omša za účasti pápeža Františka, sa postupne zapĺňajú. Na mieste sú už desaťtisíce veriacich, ktorí očakávajú príchod Svätého Otca. Návštevníci prišli do Šaštína z celého Slovenska. Viacerí potvrdili, že na miesto prišli už v nočných, respektíve veľmi skorých ranných hodinách. Zhodujú sa na tom, že sa na podujatie, ktorého súčasťou bude aj pápež František, tešia. 07:28 07:20 V okolí Šaštína sa tvoria kolóny Polícia upozorňuje vodičov, ktorí prichádzajú do Šaštína od Senice, aby využili na príjazd iné trasy. V tomto úseku sa vytvárajú rozsiahle kolóny. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.
Využiť by mali trasy Holíč - Petrova Ves, Kúty - Čáry. Od Trnavy odporúča polícia využiť cestu cez Bukovú, Prievaly, Plavecký Mikuláš, Lakšársku Novú Ves a Borský Mikuláš.
07:20 Dnešný program pápeža na Slovensku 9:10 - Modlitbové stretnutie s biskupmi v Národnej svätyni v Šaštíne
10:00 - Svätá omša na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne - Homília Svätého Otca
13:30 - Rozlúčkový ceremoniál na medzinárodnom letisku v Bratislave
13:45 - Odlet do Ríma

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:02