Reuters
StoryEditor

Poľská vláda nepodporí Tuska. Nad ich postojom každý krúti hlavou, znie z Bruselu

05.03.2017, 06:40
Autor:
TASRTASR
Lídri EÚ sa domnievajú, že Tusk sa ako šéf Európskej rady osvedčil.

Poslanec Európskeho parlamentu Jacek Saryusz-Wolski je oficiálnym kandidátom Poľska na post predsedu Európskej rady. Oznámilo to v sobotu prostredníctvom svojho vyhlásenia poľské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré o tom upovedomilo aj maltské predsedníctvo EÚ.

"Podporoval ničím nepodložené sankcie"

Ako informovala agentúra PAP, vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) v sobotu potvrdila, že nebude podporovať kandidatúru doterajšieho šéfa Európskej rady Donalda Tuska na druhé funkčné obdobie.

Tuskovo 30-mesačné funkčné obdobie sa končí 31. mája. Malta, ktorý tento polrok predsedá EÚ, bude dohliadať na proces výberu nového predsedu Európskej rady. O novom predsedovi Rady budú rozhodovať európski lídri na summite, ktorý sa bude konať v Bruseli 9. a 10. marca. Tusk potvrdil svoj záujem uchádzať sa o ďalšie dva a polročné obdobie na summite na Malte začiatkom februára.

Od októbra 2015, keď sa moci v Poľsku na základe výsledkov volieb ujala PiS, Európska komisia opakovane karhala Varšavu za údajné ohrozenie demokratických noriem a inštitúcií. PiS však všetky obvinenia vehementne popiera.

PiS svoj odmietavý postoj k Tuskovi vysvetlila tým, že ako predseda Európskej rady "podporoval ničím nepodložené sankcie proti Poľsku".

Hovorkyňa PiS tým mala na mysli hrozby Európskej komisie, že Varšave odoberie hlasovacie práva v prípade, že sa v Poľsku nepodarí ukončiť ústavnú krízu. Strana PiS obviňuje Tuska z porušenia zásady neutrality proti členskému štátu, zapojenia sa do aktivít Európskej únie proti poľským záujmom, rovnako ako aj z podpory poľskej opozície.

Nad postojom Varšavy krútia hlavou

Vedenie PiS Tuskovi tiež vytýka, že súhlasil s finančným postihovaním tých krajín, ktoré nesúhlasili s kvótami na prijatie utečencov. Medzi nesúhlasiace krajiny patrilo aj Poľsko. "My jednoducho nemôžeme podporiť takého človeka," vyhlásil predseda PiS Jaroslaw Kaczyňski.

Lídri EÚ sa však podľa rozhlasovej stanice Deutsche Welle domnievajú, že Tusk sa ako šéf Európskej rady osvedčil - napr. pri zvládaní ekonomickej krízy v Grécku, migračnej krízy v EÚ či situácie pred hlasovaním Británie o jej vystúpení z EÚ a schválení brexitu.

Hovorca maltského predsedníctva uviedol, že je len jediný oficiálny kandidát - Tusk. Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ EÚ uviedol, že "nad postojom Varšavy (k Tuskovi) každý len krúti hlavou". "Dokazuje to len, že Poľsko a jeho vodca Kaczyňski sú - pokiaľ ide o európsku politiku - úplne mimo," uviedol zdroj.

"Kandidatúra Jacka Saryusza-Wolského je úplne nerealistická," uviedol Tomasz Siemoniak, podpredseda opozičnej Občianskej platformy (PO), ktorej bol Tusk spoluzakladateľom.

Samotný Saryusz-Wolski, ktorý bol tiež pri zrode PO spolu s Tuskom, potvrdil svoju nomináciu na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter. Krátko po tom ho PO vylúčila zo svojich radov.

01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:49