Premiér Robert Fico s nemeckou kancelárkou Angelou MerkelovouReuters
StoryEditor

Jednota Európy je dôležitejšia ako pohladenie z Moskvy, vyhlásil Fico po stretnutí s Merkelovou

03.04.2017, 17:22
Autor:
ČTKČTK
Premiér Robert Fico hovoril po stretnutí s nemeckou kancelárkou o dôležitosti spolupráce krajín V4.

Spolupráca krajín Višegrádu (Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko) by podľa slovenského premiéra Roberta Fica mohla byť v niečom vzorom pre ostatné krajiny Európskej únie.

Podľa šéfa českej vlády Bohuslava Sobotku je V4 dôležitá, pretože reprezentuje odlišné názory. Obaja predsedovia vlád to uviedli na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne.

Fico zoskupenie, na ktoré niektoré západoeurópske krajiny kvôli jeho postoju k prijímaniu utečencov hľadí skepticky, považuje za vzor, ​​pretože sa dôsledne držia spoločnej filozofie, a síce, že sa sústredia najmä na témy, ktoré višegrádske krajiny spájajú, a nie na témy, ktorá ich rozdeľujú. Slovenský premiér zároveň podotkol, že V4 nie je pre Slovensko alternatívou k Európskej únii.

Dôležité je višegrádske zoskupenie aj podľa Sobotku. Všetky štáty v únii nie sú rovnaké a majú rozdielne uhly pohľadu, uviedol. "V4 zohráva dôležitú úlohu, pretože reprezentuje niektoré odlišné názory," povedal. Zároveň podľa neho prispieva k tomu, aby únia na konci debát našla zhodu.

Jedným z odlišných názorov je aj postoj k povinným kvótam na prerozdeľovanie utečencov v rámci EÚ, ktoré krajiny Visegrádu odmietajú. Niektorí nemeckí politici im preto vyčítajú nedostatok solidarity. Ani v otázke kvót ale nebola V4 svojho času úplne jednotná a skoršia poľská vláda ich v roku 2015 podporila.

Trojica šéfov vlád dnes po spoločnom stretnutí v budove berlínskeho kancelára diskutovala so študentmi o budúcnosti Európy.

"Verím Európskej únii ako projektu," uistil v debate Fico. Zdôraznil, že aj keď má na rokovaniach Európskej rady často odlišné názory, napríklad v otázke protiruských sankcií, nakoniec sa vždy pripojí k spoločnému stanovisku, pretože jednota Európy je podľa neho dôležitejšia ako "pohladenie" z Moskvy.

Sobotka zase vyjadril presvedčenie, že kde to nie je nutné, nemala by byť pripustená viacrýchlostná Európa.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:33