Minister školstva Peter PlavčanTASR/M. Baumann
StoryEditor

Plavčanova reforma má pozitívne návrhy. Je tam ale jeden veľký háčik, upozorňujú učitelia

14.04.2017, 11:01
Autor:
TASRTASR
Plán zvyšovania platov pedagógov predpokladá, že až v cieľovom roku 2027 budú dosahovať priemer OECD.

Ohlásená školská reforma obsahuje podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) viacero pozitívnych návrhov, ktoré by učitelia uvítali v praxi. Celý dokument však podľa nich padá na financovaní.

"Bez podpory ministerstva financií sa žiadna reforma školstva nekoná a nikdy sa konať nebude," uviedlo v stanovisku ISU. Preto iniciatíva vyzvala vládu, osobitne ministra financií Petra Kažimíra a predsedu vlády Roberta Fica (obaja Smer-SD), aby sa k pripravovanej reforme a jej finančnému a politickému krytiu jasne vyjadrili. "Potrebujeme vedieť, či čas strávený štúdiom a pripomienkovaním reformy bude zmysluplne využitý a či vôbec má zmysel čakať na skutočné akčné plány ministerstva školstva," dodáva ISU.

Iniciatíva pripomína, že v dokumente chýba riešenie štruktúry, postavenia a kompetencie rady školy, ktorá je kľúčovým prvkom demokracie na školách. "Nespomína sa v ňom ani zrušenie totalitného práva veta zriaďovateľa pri voľbe riaditeľa školy, ktoré celá školská verejnosť jednoznačne odmieta," dodávajú učitelia.

Plán zvyšovania platov pedagógov predpokladá, že až v cieľovom roku 2027 budú dosahovať priemer OECD, čo podľa nich určite nesignalizuje zatraktívnenie učiteľského povolania v blízkom období.
ISU dlhodobo upozorňuje na to, že realizácii množstva analýz, prieskumov, komisií, databáz, webov, príručiek a príprav, ktoré dokument Učiace sa Slovensko predpokladá, už učitelia neveria.

"Chýba infraštruktúra v podobe pripravených škôl, priestorov, areálov, pomôcok, investícií do učiteľa ako kľúčového hráča, ako to deklaruje dokument. Taktiež pre nedostatok asistentov, špeciálnych pedagógov, psychológov i materiálneho vybavenia nie sú zabezpečené ústavné práva pre znevýhodnené deti a o základné potreby detí sa súťaží cez eurofondy," uzatvára ISU.

Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania „Učiace sa Slovensko“ predstavilo ministerstvo školstva 15. marca. Zverejnením na svojej webovej stránke zároveň ponúklo odbornej i širokej verejnosti možnosť vyjadriť sa k jeho jednotlivým návrhom. Na základe zaslaných pripomienok a podnetov sa predložený autorský návrh dokumentu bude v najbližšom období dopracovávať. Pripomienkovanie bude ukončené koncom apríla.

01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 04 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 05 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:00