Richard SulíkTASR/M. Svítok
StoryEditor

Sulík: Mňa chcel Fico odvolávať za jedno nevhodné slovo. Teraz sa tvári, že je všetko v poriadku

30.04.2017, 13:18
Autor:
tasrtasr

Súčasný nízky deficit verejných financií nie je výsledkom efektívnych ekonomických opatrení a dobrého vládnutia, ale toho, že minister financií "vyžmýkal tých, ktorí tvoria hodnoty".

V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to dnes uviedol líder strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

"Môžeme dospieť k vyrovnanému rozpočtu"

Europoslanec vyhlásil, že za znižovaním deficitu je zavedenie nových i zvyšovanie už existujúcich daní a odvodov. Spomenul poistný odvod, registračnú daň či zrušenie stropu pri zdravotných odvodoch.

"Takto sa dostať k nízkemu deficitu však nie je umenie, umenie je dosiahnuť to prostredníctvom šetrenia výdavkov, a to sa nedeje. Naopak výdavky štátu sa zvyšujú," upozornil Sulík.

K znižovaniu štátneho dlhu prispievajú podľa neho i opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB) pri vykupovaní dlhopisov a nulového úročenia. Sulík označil tento postup ECB za zničujúci a upozornil, že v súčasnosti síce prináša pozitíva, no z dlhodobejšieho hľadiska je to pre ekonomiku nebezpečný jav.

Líder liberálov priznal, že Slovensko môže dospieť k vyrovnanému rozpočtu, no neverí, že sa to podarí v roku 2019.

"Výdavky štátu by museli klesnúť o približne 1,2 miliardy, čo nebude jednoduché a hlavne si nemyslím, že sa to podarí v predvolebnom roku, obzvlášť socialistom, ktorí z cudzieho veľmi radi rozdávajú," povedal Sulík.

Kritizoval i avizované zmeny v Zákonníku práce, vidí za nimi zaviazanie zamestnávateľov k vyšším výdavkom.

"Každé takéto opatrenie znižuje celkovú konkurencieschopnosť krajiny. Momentálne ekonomika ide, no ten ekonomický cyklus je jasný, vždy sa dariť nebude," uviedol.

Priznal, že v rámci avizovaných zmien má jeho sympatie príplatok za prácu v nedeľu. "To je určite lepšie, ako zatvárať obchody v nedeľu," povedal.

SaS by podľa jeho slov bola ochotná toto opatrenie v parlamente podporiť, otázkou však je, či bude možné za to hlasovať samostatne a nie iba v rámci balíka opatrení, s ktorými SaS nesúhlasí.

Sulík: Fico ma chcel odvolať ako šéfa parlamentu

Sulík sa tiež vyjadril ku kauze otvárania listov poslancom Národnej rady (NR) SR. Deklaroval, že je to jednoznačný dôvod na odvolávanie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS).

Začudoval sa v tejto súvislosti nad postojom Roberta Fica (Smer-SD), ktorý avizoval, že Smer-SD nepodporí odvolávanie v pléne NR SR.

"Pán Fico za čias, keď ja som bol predseda parlamentu, ma chcel odvolávať za to, že som pri príprave referenda v roku 2010 použil nevhodné slovo, a on, etalón objektívnosti, sa teraz tvári, že je všetko v poriadku. Toto je ten jeho dvojitý meter," uviedol Sulík.

V krátkosti zhodnotil aj vývoj prezidentských volieb vo Francúzsku. Postupujúci kandidáti nie sú pre neho prekvapením, verí, že centrista Emmanuel Macron bude víťazom aj v druhom kole.

"Je tu však riziko, že veľké množstvo jeho voličov sa uspokojí a povie si, že je to vybavené a neprídu o týždeň k voľbám. To by mohlo nahrať Marine Le Penovej, ktorej voliči naopak budú mobilizovaní," upozornil Sulík.

Ak by sa aj kandidátke Národného frontu podarilo dostať sa do Elyzejského paláca, nemyslí si, že by to automaticky znamenalo frexit. "Určite by iniciovala referendum, no myslím si, že Francúzi by na rozdiel od Britov nezahlasovali za vystúpenie,“ uviedol Sulík.

01 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 02 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 05 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:05