Andrej Kiska
StoryEditor

Kiska označil Macronovo víťazstvo za šťastný deň. Slovenskí lídri reagovali na francúzske voľby

08.05.2017, 11:00
Autor:
TASRTASR

Slovenskí najvyšší ústavní činitelia privítali privítali nedeľňajšie zvolenie Emmanuela Macrona za francúzskeho prezidenta. Rovnako aj minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Kiska sa teší na spoluprácu

Prezident SR Andrej Kiska zagratuloval Emmanuelovi Macronovi k zvoleniu za prezidenta Francúzskej republiky. V telegrame, ktorý mu poslal, mu zaželal veľa úspechov pri plnení náročných úloh, ktoré pred nim stoja.

"Vaše víťazstvo je šťastným dňom pre všetkých, ktorí veria v jednotnú a silnú Európu. Spolupráca v Európskej únii založená na spoločných hodnotách je pre nás nenahraditeľná a vďaka nej sme schopní prekonať všetky výzvy dnes aj v budúcnosti," napísal Kiska v telegrame.

Hlava štátu sa teší na vzájomnú spoluprácu. Avizoval, že je spolu s Macronom pripravený podporovať aj prehlbovanie tradične vynikajúcich a intenzívnych slovensko-francúzskych vzťahov. TASR informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Fico rozhodnutie rešpektuje

"Francúzski občania si vybrali v slobodných voľbách svojho prezidenta a toto rozhodnutie treba rešpektovať. Verím, že táto voľba je dobrou správou pre budúcnosť Európskej únie a umožní hľadať členským štátom cestu k sebe, nie od od seba," uvádza sa v stanovisku premiéra Roberta Fica k prezidentským voľbám vo Francúzsku, o ktorom informovala hovorkyňa predsedu vlády SR.

Fico zdôraznil, že Európa v období po brexite potrebuje stabilitu a konštruktívnu spoluprácu a že úloha Francúzska je v tejto oblasti nezastupiteľná. Zároveň poslal Emmanuelovi Macronovi telegram, v ktorom mu zablahoželal k zvoleniu do prezidentskej funkcie.

Je to lepšia cesta

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko zagratuloval novozvolenému francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. "Je aj pre nás novou nádejou na potrebné zjednotenie Európskej únie," uviedol.

Francúzsko podľa jeho slov v nedeľu (7.5.) Slovensku ukázalo potrebnú jednotnú cestu, ako "zastaviť ľudí, ktorí v politike iba kritizujú a ponúkajú len konflikt a sebecké riešenia". Dodal, že voľba francúzskeho ľudu je lepšou cestou nielen pre nich, ale aj pre celú Európsku úniu. TASR informovala šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Víťazstvo Európskej únie

Potešenie z Macronovho úspechu vyjadril na Twitteri aj minister Lajčák, ktorý v tejto súvislosti hovoril o víťazstve Európskej únie.

"Vnímame túto voľbu ako uznanie pretrvávajúcej atraktívnosti hodnôt a princípov, o ktoré sa doterajšia európska spolupráca opierala, a zároveň ako prejav vôle pokračovať v budovaní spoločného projektu," píše sa vo vyhlásení slovenského rezortu diplomacie.

Ministerstvo zdôraznilo, Francúzsko je jedným z najdôležitejších partnerov SR. "Tešíme sa na pokračovanie a ďalší rozvoj našich vzájomných vzťahov, ako aj na posilňovanie spolupráce v rámci Európskej únie a NATO," uvádza sa vo vyhlásení rezortu k druhému kolu prezidentských volieb vo Francúzsku, informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:42