robert fico nrsrTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Fico v parlamente: Neprinútite ma povedať, že tu pred 1989 bola čierna diera

11.05.2017, 16:49
Autor:
TASRTASR
Porušovanie ľudských práv bola podľa premiéra veľká chyba, ale ľudia vytvárali obrovské hodnoty.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) sa nikdy nenechá prinútiť, aby obdobie pred rokom 1989 nazval čiernou dierou. Vyhlásil to dnes na pôde Národnej rady.

"To mám ľuďom napľuť do tváre? Mám povedať dôchodcovi, že nič neurobil a že sa má hanbiť za režim, v ktorom žil? Hovorím o vytvorených hodnotách, ktoré ste vy a vám podobní politici rozdali Západu za korunu," odkázal Fico opozičnému poslancovi Ondrejovi Dostálovi (SaS).

Ten sa predsedu vlády v rámci Hodiny otázok pýtal na jeho postoj k minulému režimu. "Pán premiér, keď ste v poslednú aprílovú nedeľu v spravodajskej televízii hodnotili Slovensko pred rokom 1989, uviedli ste okrem iného, že 'krajina bola nastavená nejako úplne inak a iné krajiny západnej Európy nám ušli do roku 1989 so mzdami, nie je možné v priebehu 20 rokov dosiahnuť to, čo oni dosiahli za 40 alebo 50 rokov'. Nasledujúci deň ste v Nitre uviedli, že nepatríte medzi ľudí, ktorí tvrdia, že 'do roku 1989 tu bola nejaká čierna diera'."

Dostál chcel preto vedieť, čo bolo podľa Fica do roku 1989 tou hlavnou príčinou, ktorá bránila tomu, aby sa Slovensko rozvíjalo tak, ako sa po druhej svetovej vojne rozvíjali krajiny demokratického Západu. "Môžete priamo priznať to, čo ste nepriamo uviedli už v onú poslednú aprílovú nedeľu, teda že za zaostávanie Slovenska môžu štyri dekády totalitného režimu vlády jednej strany, ktorej ste boli členom?" pýtal sa predsedu vlády.

Fico ho upozornil, že nemôže za povojnové usporiadanie Európy. "Možno by som na to mal rád vplyv, ale to, čo sa udialo po roku 1945, bolo mimo mojich možností," odkázal s tým, že minulosť hodnotia historici a táto jej etapa je už obsiahnutá v stredoškolských učebniciach.

"Ukazuje sa, že čierno-biele videnie sveta snahe o pochopenie histórie veľmi nesvedčí," myslí si premiér a dodáva, že obe skupiny, ktoré vychvaľujú alebo zatracujú systém pred rokom 1989, sú extrémne. "Šírenie poloprávd zbytočne polarizuje spoločnosť a odvádza pozornosť od riešenia súčasných akútnych vecí," konštatoval predseda vlády.

Podľa jeho slov keď v Nitre 1. mája hovoril o tom, že tu pred rokom 1989 nevidel len čiernu dieru, mal na mysli rešpekt k práci a generáciám ľudí, ktorí sú už dnes na dôchodku. "A dodal som, že ak by toto nebola pravda, nebolo by na Slovensku čo privatizovať," podčiarkol.

Dostál je však presvedčený, že by sme nemali relativizovať zločinnosť fašizmu ani komunizmu, ale zaujať jasný postoj k totalitným režimom. "Čo by ste povedali človeku, ktorý by ani fašistický slovenský štát nevnímal ako čiernu dieru, lebo veď ľudia tiež pracovali? Že síce vyvážal vlastných občanov do koncentračných táborov, ale veď rozvíjala sa štátnosť aj kultúra. Nie je to relativizácia?" pýtal sa.

Fico Dostálovi odkázal, že je extrémista v názoroch. Je totiž presvedčený, že rozumní ľudia sa z pozitívnych vecí poučia a negatívne odsúdia a odmietnu. "Zlé veci ako potláčanie ľudských práv odmietam, ale ľudia vytvárali obrovské hodnoty," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:23