Minister financií Igor Matovič. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Matovič označil Gyimesiho návrh za správny, Šipoš hovorí o porušení pravidiel

30.05.2022, 12:23
Autor:
TASRTASR

Podľa šéfa OĽaNO Igora Matoviča sa v koalícii stáva opakovane, že sa poslanecký návrh zákona či pozmeňujúci návrh predloží bez súhlasu koaličných partnerov.

Návrh zákazu vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu považuje líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič za správny.

Dodal, že zneužívať štátne budovy na šírenie "propagandy" akejkoľvek sexuálnej orientácie nie je v súlade s verejným záujmom.

O návrhu nevedeli

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš uviedol, že v klube o návrhu nevedeli. Ide podľa neho o porušenie pravidiel i koaličnej zmluvy. Návrh podali poslanci Národnej rady György Gyimesi (OĽANO) a opozičný Tomáš Taraba (nezaradený).

"Zneužívať štátne budovy na šírenie propagandy akejkoľvek sexuálnej orientácie nie je v súlade s verejným záujmom. Preto návrh poslanca Gyimesiho považujem za správny," reagoval Matovič.

Podľa Matoviča sa v koalícii stáva opakovane, že sa poslanecký návrh zákona či pozmeňujúci návrh predloží bez súhlasu koaličných partnerov. "V tomto pohľade sa preto opäť návrh nevymyká zvyklostiam v rámci koalície," skonštatoval.

Šipoš tvrdí, že podaním návrhu sa bude zaoberať poslanecký klub na jeho najbližšom zasadnutí.

"O návrhu poslanca Gyimesiho sme nemali vedomosť. Považujeme tento krok za porušenie pravidiel klubu OĽANO a aj koaličnej zmluvy," uviedol šéf klubu v stanovisku.

Gyimesi a Taraba podali spoločne návrh novely zákona o štátnych symboloch a ich používaní.

Navrhujú, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

V rozpore s koaličnou zmluvou

Poslanec za OĽANO Andrej Stančík reagoval, že návrh je v rozpore s koaličnou zmluvou a vyzval vedenie OĽANO a poslaneckého klubu hnutia na zaujatie jasného postoja.

Poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková považuje návrh za absurdný. Gyimesi sa podľa nej rozhodol absolútne pošliapať koaličnú zmluvu, keďže predložil zákon s opozičným poslancom.

Koaličná dohoda hovorí, že poslanecké návrhy nebudú predložené do Národnej rady bez toho, aby sa vopred prerokovali a schválili na koaličnej rade.

Takisto sa v zmluve píše, že žiadna koaličná strana nemôže presadzovať svoje záujmy na úkor inej koaličnej strany spoločným postupom so stranami opozície.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:48