StoryEditor

Zvyšovanie platov učiteľov: Za ľudí navrhuje najprv rast aspoň o 10 percent, potom zavedenie automatu

31.05.2022, 15:59
Autor:
chocho

Ekonomický expert Za ľudí Tomáš Meravý priblížil, že automat na platy učiteľov by mohol byť napríklad stanovený na 75 percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaného zamestnanca. Aktuálne je to 72 percent.

Najmenšia koaličná strana Za ľudí navrhuje, aby boli platy v školstve zvýšené minimálne o 10 percent. Následne by mal byť zavedený platový automat, ako je to v prípade zdravotníkov.

"Žiadame systémové riešenie, ktoré by zakotvilo mechanizmus zvyšovania platov učiteľov v zákone. Učitelia by tak už viac neboli rukojemníkmi politických sporov," povedala predsedníčka strany Veronika Remišová. Za zásadné považuje, že potom bude musieť so zvyšovaním platov učiteľov minister financií rátať už v rozpočte.

Ekonomický expert Za ľudí Tomáš Meravý priblížil, že automat na platy učiteľov by mohol byť napríklad stanovený na 75 percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaného zamestnanca. Aktuálne je to 72 percent.

Meravý tiež pripúšťa, že by sa plat v školstve naviazal aj na priemerný plat v národnom hospodárstve ako to je v prípade zdravotníkov. Malo by to platiť pre celú verejnú správu, náklady navyše pre štátny rozpočet by potom predstavovali miliardu eur ročne. 

"Vláda by mala okamžite začať rokovania o zvýšení platov vo verejnom sektore," dodal Meravý.

Dva roky čakám, kým minister školstva Branislav Gröhling a šéf SaS Richard Sulík predložia zvýšenie platov v školstve, hovorí poslankyňa Za ľudí Viera Laščáková. "Prosím SaS, aby na koaličnej rade spolu s nami trvala na tom, aby tieto prostriedky boli použité na platy vo verejnej správe a špeciálne v školstve," hovorí o vyššom výbere daní vplyvom inflácie.

Pedagogickí zamestnanci zvolali protest za vyššie platy na polovicu júna. Ministri školstva Branislav Gröhling a financií Igor Matovič už avizovali, že sa ho zúčastnia. Remišová, ktorej strana má štyroch poslancov a jedno ministerstvo, označila za absurdné, že Gröhling, ktorý má hľadať riešenie, ide protestovať.  

Zvyšovanie platov v školstve uviazlo v spore práve medzi Gröhlingom a Matovičom o tom, kde vziať na rast miezd zdroje. Kým minister školstva nato žiada od rezortu financií peniaze, jeho šéf tvrdí, že kasa je prázdna a chce najprv počuť, kde má peniaze ušetriť. 

01 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-10 04:53:15 - Feat.: - Title: Pribúda čoraz viac domškolákov, učia sa hravou formou. Inšpekcia zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:02