StoryEditor

Kollár v HNtelevízii: Sulík kope do mňa a Matoviča pre 30-tisíc eur, ktoré ani nedostanem

02.06.2022, 16:58

Boris Kollár v HNtelevízii komentoval budúcnosť vládneho štvorlístka. V rozhovore sa dozviete:

  • Prežije koalícia budúce hlasovanie o štátnom rozpočte?
  • Čo ešte chce Kollár presadiť popri nájomných bytoch?
  • Na nové nájomné jednotky majú byť poradovníky. Ako to bude fungovať?

Igor Matovič v debate Denníka N povedal, že táto koalícia je zrelá na rozpad. Za dôvod pokladá rozpočet, ktorý sa bude schvaľovať na budúci rok. Dokonca povedal, že ten dátum, dokedy sa rozpadnete, je 15. október. Ako to vnímate?

Musím sa zamyslieť, kedy vyhlásili tie predčasné voľby... V novembri spravíme predčasné voľby, využijeme tento termín. Myslím si, že by sme to zvládli. Samozrejme, že to bol fór, robím si žarty. Pokiaľ by naša vláda nebola schopná predložiť rozpočet, ktorý by dokázal prejsť parlamentom, tak je to na uterák. To znamená, že v tom prípade by sme sa naozaj mali zamyslieť nad tým, čo ďalej, a prípadne spustiť proces predčasných volieb.

Rozumiem, že rozpočet je zákon roka. Napriek tomu aj vy to vidíte tak, že toto je niečo, čo by malo vládu úplne položiť? Je tá situácia aktuálne taká?

Ja si myslím, že dôvodom na rozpad sú hlavne neustále hádky a škriepky, ktoré najviac oslabujú túto vládu. Lebo viete, urobili sme kopec dobrých vecí, o ktorých sa však nehovorí. Teraz sme prijali dva veľmi dôležité zákony. Prvým je pomoc rodinám. Majú ísť hore prídavky na deti, má ísť krúžkovné, ale hlavne nájomné byty. Takéto veci sa podarili, ale toto úplne zaniká v takom tom oblaku svárov, hádok a hašterenia sa. Okolité štáty nám závidia, že máme zastropované alebo zablokované ceny na elektrinu na dva roky a plyn na rok. Čo by za to dali iné domácnosti, keby mohli mať také isté ceny ako tie slovenské. V Česku platia domácnosti takmer trojnásobok, ale o tomto sa nehovorí. Pozerajme sa na tie rodiny, na tie peňaženky. O tomto sa vôbec nehovorí, ale budeme sa radšej baviť, ako si vynadal Richard Sulík s Igorom Matovičom. A potom to všetko zanikne v takom oblaku zdesenia nad tým celým, o tom, ako sa nám vlastne vôbec nedarí. My sme urobili veľmi veľa dobrých vecí, aj tie nájomné byty, veď to je úžasná vec, čo sa nám podarila. Toto sú dôležité veci, a nie to, že niekto si stále nevie prísť na meno. Ale tak u nás niekto začal s touto vojnou, od prvého momentu, ako sme túto vládu dali dokopy, tak to ma veľmi mrzí.

Kto začal?

Ale tak, dobre viete. Nechcem byť zase ten, ktorý bude prilievať olej do ohňa a vytvárať tu dusnú atmosféru. Nechcite to odo mňa, pretože si myslím, že ľudia to vedia veľmi dobre.

Už teraz to minister Matovič vidí tak, že ten rozpočet bude problém. On hovorí, že 720 miliónov eur, ktoré by mohli ísť zo zdanenia bohatých firiem, zdanenia hazardu a z vyšších daní za alkohol, by mohli tento rozpočet zachrániť. SaS bude tvrdiť, že dane sú červená čiara a nakoniec sa to rozpadne pri rozpočte?

Ja nevidím dôvod, prečo to napríklad Richard Sulík takýmto spôsobom blokuje. Tak nepôjde to k tým rodinám, deťom alebo k tým učiteľom, bavíme sa o Slovnafte, tie prostriedky sa mohli rovno použiť na zvýšenie platov učiteľov alebo zdravotníkov. Nie, my sa nedohodneme, tak pôjdu tie peniaze do Maďarska, do MOL-u. Tak si teda myslíme, že je lepšie podporiť MOL, lebo má málo peňazí, zarábajú stovky miliónov na tejto kríze, stovky miliónov, no tak prosím. Ak je toto riešenie, zdravý rozum tejto vlády, no tak... budeme mu tlieskať.

Richard Sulík hovorí o ministrovi Matovičovi, že je v manickej fáze, a teda neustále kritizuje Sulíka. Je podľa vás Sulík proti rodine?

Richard Sulík a jeho strana má úplne iné zameranie. Oni nikdy nemali nejakú prorodinnú politiku. Skôr sa orientovali na pod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-02 13:37:10 - Feat.: 1 - Title: Viskupič z SaS: Ak Matovič nevie zostaviť rozpočet, nech ide od toho. Žiadny rozpad vlády, stačí jeho výmena 02 - Modified: 2022-06-02 07:05:34 - Feat.: 0 - Title: Igorovi Matovičovi sa rozpadá mediálny tím. Opustil ho ďalší blízky človek 03 - Modified: 2022-06-01 10:10:11 - Feat.: 1 - Title: Je to srandovné, reaguje na Matoviča poslankyňa OĽaNO. Mnohí jeho slová o konci koalície ani neberú vážne 04 - Modified: 2022-06-01 12:06:43 - Feat.: 1 - Title: Ak Matovič nevie zostaviť rozpočet, mal by sa zamyslieť nad zmenou práce, odkázal Sulík
01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:52