StoryEditor

Gröhling verí v zvýšenie platov učiteľov, Pellegrini hovorí o cirkuse

05.06.2022, 14:49
Autor:
TASRTASR

V nedeľňajšej (5. 6.) politickej relácii V politike na Ta3 sa stretli minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a Peter Pellegirni (Hlas-SD). Dotkli sa ako témy školstva, balíka protiinflačnej pomoci, tak referenda o predčasných voľbách.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) verí, že učitelia sa dočkajú lepších platov. Tvrdí, že absolvoval stretnutia so zástupcami Ministerstva financií a riešenie stojí na jednom podpise ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Skonštatoval to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegirni však hovorí o cirkuse. Učitelia sú podľa neho rukojemníci sporov SaS a Matoviča.

Ako zvýšiť platy v školstve

Minister školstva namieta spájanie platov učiteľov s výberom z mimoriadneho zdanenia príjmov z ruskej ropy alebo s výberom dane z alkoholu.

Poznamenal, že štát už má dostatočný nadvýber v rámci inflácie a tieto financie by mali ísť do školstva. Zdôraznil, že platy pedagógom nemôže zvýšiť, pokiaľ výdavky nemá kryté v rozpočte.

Navrhované zvýšenie o desať percent predstavuje 180 miliónov eur, pričom tieto peniaze podľa jeho slov musia dostať z MF. Pripomenul, že na riešení situácie sa zhodli koaličné strany vo vládnom programe.

Jeden človek si podľa neho povedal, že bude hrať divadlo, počká do protestu, a potom príde s riešením. "Bohužiaľ, minister financií chce mať nejaké divadlo," uviedol.

image

Gyimesi pre HN: Výklad koaličnej zmluvy nedodržuje asi nikto, mali by sme sa všetci začať správať normálne

Pellegrini vidí pri školstve viacero problémov. Poznamenal, že jeho poslanci sú v Národnej rade (NR) SR schopní zahlasovať za mimoriadne zdanenie príjmov z ruskej ropy, ako aj za zvýšenie daní z alkoholu.

Súhlasí však s Gröhlingom, že financie na platy učiteľov musia byť stabilné. Spájanie platov učiteľov s daňami z alkoholu či hazardu považuje za trápne. Podotkol, že premiér Eduard Heger (OĽANO) by mal buchnúť po stole, a nie nechať biť sa ministrov financií a školstva.

Pri vetovaní balíčka nie je podpora istá

Čo sa týka schváleného balíka protiinflačnej pomoci, Pellegriniho poslanci ho v parlamente nepodporia v prípade vetovania prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou bez toho, aby obsahoval pomoc seniorom.

Gröhling nepovedal, či by sa mala hlava štátu s balíkom obrátiť na Ústavný súd. Vie to podľa neho sama dostatočne posúdiť. Voľnočasové poukazy označil za nezodpovedné hazardovanie s verejnými financiami v situácii, keď nemá kto riadne učiť.

Predčasné voľby a referendum

Obaja sa vyjadrili aj k avizovanej petičnej iniciatíve, ktoré má smerovať k predčasným voľbám. Pellegirni hovorí o potrebe nastaviť referendovú otázku tak, aby bola ústavná. Následne začnú so zberom podpisov. Vyzbierať ich chcú čo najskôr, aby sa mohlo referendum spojiť s jesennými komunálnymi voľbami.

Gröhling sa predčasných volieb neobáva. Podporuje referendum ako demokratický nástroj. Na avizovanom referende sa však nezúčastní. "Stále hovoríme, že dovládneme. Sme garancia zodpovednosti a stráženia verejných financií," podotkol aj v súvislosti so súčasnou vládou.

Gröhling nepovedal, či SaS pôjde do prípadnej vlády s Hlasom-SD. Osobne by do toho nešiel, rozhodovať bude strana. Nateraz majú podľa neho zadefinované, že nepôjdu so Smerom-SD, SNS a fašistami. Predstaviť si to nevie ani Pellegrini. Obaja popreli, že by dopredu boli dohodnutí na spoločnej vláde. Najprv podľa neho musia rozhodnúť ľudia, koho do parlamentu pošlú. Hlas-SD podľa neho vie poskytnúť lepšiu víziu ako Smer-SD s Robertom Ficom.

01 - Modified: 2022-06-02 14:58:43 - Feat.: 1 - Title: Kollár v HNtelevízii: Sulík kope do mňa a Matoviča pre 30-tisíc eur, ktoré ani nedostanem 02 - Modified: 2022-06-04 11:46:03 - Feat.: 1 - Title: "Akú takú výnimku pri dodávkach ropy máme." Krajniak hovorí o kompetencii Sulíka, Pellegrini viní premiéra 03 - Modified: 2022-06-03 08:06:54 - Feat.: 1 - Title: Gyimesi pre HN: Výklad koaličnej zmluvy nedodržuje asi nikto, mali by sme sa všetci začať správať normálne 04 - Modified: 2022-06-03 09:27:18 - Feat.: 1 - Title: Koalícia bez SaS? Matovič môže rátať s tichou podporou kotlebovcov 05 - Modified: 2022-06-03 09:42:45 - Feat.: 1 - Title: Začína sa pod Sulíkom triasť stolička? Jeho koniec žiada Gyimesi, Za ľudí nevylučuje vyvodenie zodpovednosti
01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:37