StoryEditor

Matovič odmieta prezidentkine výhrady. Urobí „všetko“, aby prelomil jej veto

19.06.2022, 15:26
19.06.2022, 15:26
Autor:
TASRTASRredred

„Tu sa nedá robiť kompromis. Ak akceptujeme, čo hovorí prezidentka, je po pomoci,“ tvrdí líder OĽANO Igor Matovič ohľadom prelomenia veta k „prorodinnému balíčku“.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) urobí všetko pre to, aby bol prorodinný balíček v Národnej rade prijatý a veto prezidentky Zuzany Čaputovej prelomené. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Potvrdil, že premiér Eduard Heger (OĽANO) s týmto postojom súhlasí.

Údajné vetovanie z pomsty

Matovič je presvedčený, že prezidentka nepodpísala protiinflačný balíček, pretože ide z jej strany o pomstu. Tvrdí, že prezidentka si vzala za rukojemníkov rodičov s deťmi. S jej rozhodnutím "hlboko" nesúhlasí.

Nezaradený poslanec Národnej rady a podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Erik Tomáš poznamenal, že o tomto balíku už so šéfom OĽANO hovoril a strane prekáža najmä to, že sa nepomáha ľuďom, ktorí nemajú deti, alebo seniorom.

image

Analytik INESS k Matovičovým návrhom: Peniaze pôjdu strednej a vyššej triede. Najchudobnejším nepomôžu

Podľa jeho slov Matovičovi garantujú všetkých 11 hlasov, avšak žiadajú podporu na mimoriadne valorizácie dôchodkov a životného minima.

Matovič odmieta pripomienky, ktoré Zuzana Čaputová k návrhu vyslovila. Medzi nimi bola aj výčitka z nevhodného použitia skráteného legislatívneho konania: „Tu sa nedá robiť kompromis. Ak akceptujeme, čo hovorí prezidentka, je po pomoci,“ argumentuje Matovič.

Minister financií tiež spomenul, že ho mrzia slová predsedu parlamentu Borisa Kollára, ktorý by rád vyhovel požiadavkám prezidentky.

„Mrzí ma politika, pri ktorej chcem byť pekný pre všetkých, a napokon nie som pekný pre nikoho,“ okomentoval Matovič v relácii TV Markíza Na telo. Milan Krajniak zo Sme rodina však potvrdil, že strana mieni balíček podporiť tak, či onak.

image

Krajniak: Protiinflačný balíček musí prejsť. Platy by sa mohli zvýšiť o viac než tri percentá

Jej veto sa preto pokúsi prelomiť bez toho, aby ich zohľadnil. V prípade, že sa to podarí, no prezidentka sa obráti na Ústavný súd, minister financií tvrdí, že sa jeho rozhodnutia nebojí.

"Ak bude ústavný súd rozhodovať tak, ako rozhodoval doteraz, tak rodiny podrží," povedal s tým, že je potrebné prelomiť veto a nechať rozhodnúť ústavný súd.

Zvyšovanie cien aj platov

Obaja diskutujúci sa dotkli aj nárastu cien v krajine. Podľa slov Tomáša na Slovensku dochádza k zdražovaniu už dlhé mesiace a koalícia zatiaľ nič dokopy neurobila a neprináša opatrenia.

Témou bolo aj zvyšovanie platov učiteľov. Podľa ministra, ak niekto hovorí o 200 miliónoch eur nadvýberu daní mesačne, tak nehovorí pravdu.

"Mrzí ma, že máme svetový unikát, ministra školstva, ktorý blokuje zvyšovanie platov učiteľov," uviedol Matovič na adresu ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS).

image

Matovič po neúspechu zaútočil na sulíkovcov: Gröhling je svetový unikát

Tvrdí, že bude robiť všetko pre to, aby platy v školstve rástli. Zopakoval, že by sa to mohlo financovať zo zvýšených daní, ktoré však liberáli vetujú. Tomáš povedal, že platy učiteľom za ich vlád rástli pravidelne.

V prípade, ak by bol Matovič v parlamente, tak by za odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) nehlasoval. "Aj keby si to zaslúžil," povedal. Zároveň dodal, že Heger je lepším premiérom, ako bol on.

01 - Modified: 2022-06-19 14:33:43 - Feat.: 1 - Title: Marcinkovej aj Sakovej chýba vo vetovanom „prorodinnom balíčku“ pomoc najzraniteľnejším 02 - Modified: 2022-06-19 11:48:52 - Feat.: 0 - Title: Volili by Slováci Zuzanu Čaputovú opäť za prezidentku? Výsledok prieskumu ťa prekvapí 03 - Modified: 2022-06-19 13:26:38 - Feat.: 1 - Title: Matovič odmieta prezidentkine výhrady. Urobí „všetko“, aby prelomil jej veto 04 - Modified: 2022-06-19 08:02:38 - Feat.: 1 - Title: Ekonomický nezmysel: Prečo náš sociálny systém nefunguje? 05 - Modified: 2022-06-17 17:47:09 - Feat.: 1 - Title: Analytik INESS k Matovičovým návrhom: Peniaze pôjdu strednej a vyššej triede. Najchudobnejším nepomôžu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:04