Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik pôjde opäť pred súd. Ide o ďalšiu korupčnú kauzu

04.07.2022, 12:28
Autor:
ČTKČTK

Podľa obžaloby Peter Košč v minulosti podplatil Kováčika čiastkou 50-tisíc eur za to, aby vtedajší šéf úradu špeciálnej prokuratúry blokoval stíhanie v dvoch prípadoch.

Bývalý šéf elitnej zložky slovenskej prokuratúry Dušan Kováčik, ktorého najvyšší súd na Slovensku v máji potrestal osemročným väzením za prevzatie úplatku a za vynášanie dôverných informácií, v septembri ako obžalovaný pôjde pred súd v ďalšej korupčnej kauze. Súd prvej inštancie v prípade vypísal pojednávanie a 6. a 7. septembra.

image

Zo zistení médií som bol v šoku, Kováčik nemal povesť zametača, hovorí elitný prokurátor Šanta

Kováčik čelí ďalšej obžalobe

Spolu s Kováčikom čelí obžalobe aj podnikateľ Peter Košč. Médiá uviedli, že podľa obžaloby Košč v minulosti podplatil Kováčika čiastkou 50-tisíc eur za to, aby vtedajší šéf úradu špeciálnej prokuratúry Kováčik blokoval stíhanie v dvoch prípadoch, z toho jeden vo vzťahu ku Koščovi.

image

Ficov "politický väzeň" je právoplatne odsúdený, reagujú politici na odsúdenie Dušana Kováčika

Špeciálna prokuratúra dohliada na vyšetrovanie trestných činov, ktoré potom prejednáva Špecializovaný trestný súd so sídlom v Pezinku.

Ide napríklad o najzávažnejšie kriminálne kauzy, korupčné prípady či extrémistické delikty. Na čele elitnej zložky prokuratúry stál Kováčik od jej vzniku v roku 2004, funkcie sa vzdal v roku 2020 po obvinení v spomínanom prípade, za ktorý ho slovenské súdy uznali vinným.

Odsúdili ho za úplatok

Podľa májového verdiktu najvyššieho súdu Kováčik tiež za úplatok 50-tisíc eur pomohol údajnému šéfovi jedného zločineckého gangu zostať na slobode a tiež vynášal informácie z vyšetrovania. Súd ho odsúdil za trestné činy prijímania úplatku a ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Kováčik je zatiaľ najvyššie postaveným niekdajším predstaviteľom slovenskej justície, ktorý bol odsúdený po niekoľkých vlnách zatýkania vysokých úradníkov, podnikateľov či sudcov. Tieto zatýkania Slovensko zažilo po predminuloročných parlamentných voľbách, ktoré skončili porážkou do tej doby vládnych sociálnych demokratov (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 03 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 04 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli 05 - Modified: 2024-04-09 19:19:06 - Feat.: - Title: Rodičov útočníka z americkej strednej školy odsúdili na 10 až 15 rokov väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 19:15