Oslavy zvrchovanosti Slovenska v Starej Bystrici v roku 2017, na ktorých organizácii sa rovnako ako tento rok podieľala strana Smer. FOTO: TASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Nechcú hrať pre politikov. Interpreti odmietli vystúpiť na oslavách, ktoré spoluorganizuje Smer

11.07.2022, 11:14
11.07.2022, 15:05
Autor:
jfjf

O tom, že sa opozičná strana Smer podieľa na organizácii “Osláv zvrchovanosti Slovenska”, sa SĽUK a skupina Peter Bič Projekt dozvedeli až dodatočne. Organizátori ich o tom neinformovali.

Hráme s láskou pre našich fanúšikov, nie pre politikov, oznámila prostredníctvom facebooku hudobná skupina Peter Bič Projekt. Skupina tak reaguje na informácie, podľa ktorých sa má na organizácii podujatia “Oslavy zvrchovanosti Slovenska”, ktoré medzi 15. a 16. júlom prebehne v Starej Bystrici, podieľať aj opozičná strana Smer-SD.

Rovnaký krok avizuje aj ľudový umelecký kolektív SĽUK, ktorý sa mal na oslavách taktiež zúčastniť. "Z medializovaných vystúpení, ako aj z webovej stránky obce Stará Bystrica, sme sa dnes dozvedeli, že obec porušila čl. 3 bod 6 Zmluvy o umeleckom vystúpení, v ktorom je požiadavka, aby nedošlo v priebehu realizácie predmetu zmluvy k spájaniu názvu SĽUK ani jeho loga so žiadnou spoločnosťou, politickou stranou alebo organizáciou," píšu umelci na sociálnej sieti.

image

Plagát pozývajúci na účasť na oslavách zvrchovanosti s preškrtnutými interpretmi, ktorí odmietli účasť. FOTO: FB - SĽUK

Politický podtext

SĽUK a Peter Bič Projekt vo svojich vyjadreniach zdôrazňujú, že o participácii politickej strany na organizácii podujatia nevedeli. Hudobná skupina dodáva, že o účasti strany Smer na organizácii akcie sa dozvedela až zo správ fanúšikov a po zhliadnutí oficiálneho plagátu.

Logo opozičnej strany spolu s informáciou, že patrí medzi spoluorganizátorov, sa nachádza na spodnej časti plagátu, ktorý pozýva verejnosť na účasť na podujatí.

K pochybnostiam ohľadne organizácie akcie sa v priebehu nedele vyjadrilo aj vládne hnutie OĽANO, podľa ktorého ju strana Smer "nechutne zneužíva ako politický míting". Hnutie vo svojom stanovisku uviedlo, že viacerí potenciálni účastníci podujatia boli zavádzaní v tom, že má ísť o kultúrnu a apolitickú akciu.

image

OĽANO sa dištancovalo od podujatia Oslavy zvrchovanosti Slovenska v Starej Bystrici

Gyimesi, Blaha aj Chmelár

"Podujatie v žiadnom prípade nepodporujeme a nezúčastní sa ho nikto z hnutia ani z poslaneckého klubu OĽANO," zdôraznilo hnutie. Spolu s tým doplnilo, že viacero subjektov, ktoré plánovali podujatie podporiť buď finančne alebo svojou účasťou, nemalo informáciu o tom, že ho má organizovať politická strana.

Napriek tvrdeniu koaličného hnutia sa však na stránkach obce, ktoré o akcii informujú, stále uvádza, že na podujatí vystúpi aj poslanec za OĽANO György Gyimesi. Ten má spolu s poslancom Smeru Ľubošom Blahom diskutovať o téme "Čo dnes spája slovenskú a maďarskú politiku?".

Stránky tiež informujú, že na podujatí okrem poslancov parlamentu vystúpia aj politológovia Eduard Chmelár a Roman Michelko. Tí majú v rámci "Bloku B" diskutovať o téme "Kde sa posunulo Slovensko od zvrchovanosti?".

Gyimesi na sociálnej sieti neskôr uviedol, že sa napokon na základe rozhodnutia hnutia OĽANO, ktoré rešpektuje, na udalosti nezúčastní.

"Som presvedčený, že diskutovať sa má. Vážim si pluralitu názorov a za správne považujem aj to, ak na danú tému diskutujú zástupcovia z opačných politických táborov, čo v súčasnosti už tiež nie je samozrejmosťou," dodal spolu s poďakovaním sa za pozvanie organizátorovi podujatia.

01 - Modified: 2022-07-10 11:49:54 - Feat.: 1 - Title: OĽANO sa dištancovalo od podujatia Oslavy zvrchovanosti Slovenska v Starej Bystrici
01 - Modified: 2022-07-16 18:40:15 - Feat.: - Title: Fico: Zvrchovanosť si treba vážiť, je možné ju aj rýchlo stratiť 02 - Modified: 2022-07-11 08:37:31 - Feat.: - Title: Organizátor podľa SĽUK-u hrubo porušil zmluvu. Súbor odmieta vystupovať na akcii, kde bude Smer s Chmelárom 03 - Modified: 2021-07-19 08:15:20 - Feat.: - Title: Vo veku 92 rokov nás opustil jeden z priekopníkov choreografie ľudového tanca na Slovensku 04 - Modified: 2021-06-25 08:59:15 - Feat.: - Title: Vo veku 92 rokov zomrela Darina Ťapáková, stála pri zrode SĽUK-u 05 - Modified: 2018-07-15 21:34:08 - Feat.: - Title: Legenda ľudovej tvorby SĽUK sa topí v problémoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:39