Premiér Eduard Heger. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Na zvýšení platov zdravotníkov sa ešte nedohodli. Rokovania budú pokračovať v auguste, informoval Heger

14.07.2022, 15:45
Autor:
TASRTASR

Na zvýšení platov zdravotníkov sa ešte nedohodli, rokovania o nich budú pokračovať 9. augusta.

Na zvýšení platov zdravotníkov sa ešte nedohodli, rokovania o nich budú pokračovať 9. augusta. Po štvrtkovom stretnutí s Lekárskym odborovým združením a Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

Odborári hodnotia stretnutie pozitívne.

"Diskusia bola veľmi komplexná, hovorili sme prierezovo o všetkých oblastiach zdravotníctva, ktoré je potrebné reformovať," vyhlásil Heger. Šéf LOZ Peter Visolajský povedal, že o konkrétnych sumách diskusia nebola. "V hrubých okruhoch sme si povedali základné črty," priblížil.

Podľa predsedníčky OZSaPA Moniky Kaveckej boli rokovania korektné. "Konečne sme mali pocit, že úprava, teda mzdové ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek, ale aj ostatných zdravotníckych pracovníkov, by malo byť také, aby bolo motivačné," podotkla.

Visolajský ocenil prístup premiéra, ktorý si podľa jeho slov zobral požiadavky odborárov k srdcu. "Stretnutia s premiérom nás napĺňajú istou nádejou, ale pre nás je rozhodujúce, aby sme dospeli ku konkrétnym krokom v zdravotníctve," poznamenal. Lekári sú podľa jeho slov naďalej pripravení podať výpovede, ak nedôjde k zmene. Čas pred ďalším rokovaním si podľa jeho slov vyžiadali obe strany.

Predseda vlády zdôraznil, že sa rokuje o všetkých zložkách v zdravotníctve. "Rokovania prebiehajú na úrade vlády aj na ministerstve zdravotníctva. Rezort rokuje so širokou škálou," dodal s tým, že odborové zväzy sú najvyšším partnerom.

Visolajský na stretnutí prízvukoval, že existujú aj iné zdravotnícke profesie, ktorým je potrebné sa venovať. "My sme pri pacientovi jeden tím, nemôže chýbať žiadna zložka," skonštatoval.

Návrh zvýšenia platov sa mal pôvodne predstaviť koncom júna, avizovali to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Lekárski odborári v apríli vyhlásili štrajkovú pohotovosť ako reakciu na situáciu v zdravotníctve. Majú osem návrhov a požiadaviek, ktoré považujú za nevyhnutné na zlepšenie stavu nemocníc na Slovensku. Ochotu podať výpoveď už v júni deklarovalo približne tritisíc lekárov z nemocníc.

01 - Modified: 2024-01-22 14:46:12 - Feat.: - Title: Dedičstvo po minulej vláde: Slovensko najnovšie dáta zaradili v Európe k rozpočtovým hriešnikom 02 - Modified: 2023-11-23 09:28:31 - Feat.: - Title: Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2022 najviac prezidentka 03 - Modified: 2023-11-07 14:05:52 - Feat.: - Title: Eduard Heger skončí na čele Demokratov, kandidatúru zvažuje Jaroslav Naď 04 - Modified: 2023-11-01 13:05:07 - Feat.: - Title: Demokrati budú mať v decembri snem, voliť si majú nové vedenie 05 - Modified: 2023-10-13 17:13:07 - Feat.: - Title: Heger v HNtelevízii: Nevyšlo nám to, lebo nie sme populisti. Ako predseda cítim podporu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:01