Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Slovensko chránime tým, že podporujeme Ukrajinu, vyhlásil Korčok

26.07.2022, 19:54
Autor:
TASRTASR

Slovensko a Nemecko sa zhodujú, že ruská vojna na Ukrajine pošliapava medzinárodné právo a do výraznej miery zničila európsku bezpečnostnú architektúru.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok na tlačovej konferencii so svojou nemeckou kolegyňou Annalenou Baerbockovou v utorok v Bratislave zdôraznil dôležitosť podpory Ukrajine čeliacej ruskej vojenskej agresii.

Nemecká ministerka zároveň potvrdila podporu svojej krajiny voči Slovensku v oblasti obrany.

Ako povedal Korčok, Slovensko a Nemecko sa zhodujú, že ruská vojna na Ukrajine pošliapava medzinárodné právo a do výraznej miery zničila európsku bezpečnostnú architektúru.

Tomuto sa treba podľa neho postaviť na odpor, predovšetkým jednoznačnou podporou Ukrajiny.

Dodal, že Slovensko aj Nemecko robia pre to maximum v humanitárnej, ekonomickej, politickej i vojenskej oblasti. Pripomenul, že členské krajiny Únie sa nedávno zhodli na udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine. Nemecko a SR spolupracujú aj na poskytnutí obrannej výzbroje Ukrajine.

Korčok zdôraznil, že okrem pomoci Ukrajiny je potrebné chrániť aj občanov Slovenska vrátane ekonomického hľadiska, a to je podľa neho najúčinnejšie cez jasné postoje. "Chránime našu krajinu tým, že podporujeme Ukrajinu," vyhlásil.

V tejto súvislosti pripomenul utorkové rokovanie Rady EÚ pre energetiku, ktorá prijala rozhodnutie o šetrení zemného plynu v prípade, že Rusko bude pokračovať v používaní dodávok plynu ako zbrane. Toto rozhodnutie v Bruseli podporilo aj Slovensko.

Zdôraznil, že tento krok Slovensko nepoškodí. Odsúdil podľa neho demagogické tvrdenia, že za súčasný rast cien môžu sankcie proti Rusku. Upozornil, že za ne v skutočnosti môže ruská vojna na Ukrajine.

Baerbocková ocenila Slovensko za podporu Ukrajiny a prijatie státisícov ukrajinských utečencov. Potvrdila tiež záväzok Nemecka k článku 5 Severoatlantickej zmluvy. "Preto podporujeme a posilňujeme východné krídlo NATO," povedala.

Systémy protivzdušnej obrany Patriot spolu s vojenským personálom z Nemecka ostanú podľa nej na Slovensku tak dlho, ako to bude potrebné.

 

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:02