Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Ústavný súd má rozhodnúť o protiinflačnom balíčku, termín prerokovania zatiaľ neurčili

28.07.2022, 15:02
Autor:
TASRTASR

Prezidentka Zuzana Čaputová napadla sporné časti protiinflačného balíčka v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa.

Ústavný súd bude rozhodovať o návrhu prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti s tzv. protiinflačným balíkom z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý parlament opätovne schválil aj po vetovaní hlavou štátu.

"V predmetnej veci prebiehajú nevyhnutné procesné úkony a aktuálne nie je možné určiť termín jej predbežného prerokovania. Na rozhodnutie v danej veci nie je stanovená lehota," uviedla hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová.

Prezidentka napadla sporné časti

Prezidentka napadla sporné časti protiinflačného balíčka v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Žiada aj o pozastavenie ich účinnosti, pokiaľ Ústavný súd nestihne o nich rozhodnúť do 1. januára 2023.

Okrem procesných výhrad, ako sú nedostatky v legislatívnom procese, uvádza aj hmotnoprávne výhrady. ÚS dostal návrh 14. júla, sudcom spravodajcom v danej veci je Rastislav Kaššák.

Prezidentka deklaruje, že návrh podala nie preto, že je proti pomoci rodinám, ale preto, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc.

"Ktorú si môžeme dovoliť, a o ktorej sa rozhodne legitímnym spôsobom so zapojením všetkých, ktorí ju budú musieť nakoniec vo svojich rozpočtoch zaplatiť," skonštatovala prezidentka.

Tri dôvody

Prijatý balíček je podľa nej protiústavný z troch dôvodov. Argumentuje, že prijatý bol v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré zjavne nebol splnený žiadny zákonný dôvod.

Obsahom zákona sa mali porušiť ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti. Zároveň upozorňuje, že zníženie prídavku na dieťa a príplatku k prídavku na polovicu v čase, keď namiesto rodiča prijíma tieto dávky osobitný príjemca, je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa.

01 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 02 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 03 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:37