Generálny prokurátor Maroš Žilinka. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kauza Súmrak: V konaní o sťažnostiach obvinených, medzi ktorými je aj Fico, došlo k prieťahom

01.08.2022, 13:40
01.08.2022, 13:56
Autor:
TASRTASR

Generálny prokurátor uložil povinnosť o sťažnostiach bezodkladne rozhodnúť.

V konaní o sťažnostiach obvinených v kauze Súmrak, kde figuruje aj expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico, proti uzneseniu o vznesení obvinenia došlo k neodôvodneným prieťahom.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka preto uložil povinnosť o sťažnostiach bezodkladne rozhodnúť. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

"Vyšetrovateľ Policajného zboru napriek splneniu zákonných podmienok nepredložil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry vykonávajúcemu vo veci dozor vyšetrovací spis spolu so sťažnosťami obvinených, ktoré boli riadne odôvodnené k 16. máju 2022, bezodkladne, ale až prípisom zo dňa 15. júna 2022," ozrejmil Skladan s tým, že doručené boli 21. júna.

Ako ďalej uviedol, postupom vyšetrovateľa prišlo k prieťahu v konaní v dĺžke 29 kalendárnych dní, z toho 21 pracovných.

Nesplnil si povinnosť

Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý dal na vydanie uznesenia o vznesení obvinenia súhlas, bol povinný predložiť sťažnosti obvinených nadriadenému prokurátorovi - zástupcovi špeciálneho prokurátora.

"Hoci mu v tom nič nebránilo, urobil tak až dňa 18. júla 2022, po tom, ako mu boli dňa 13. júla 2022 doručené žiadosti obvinených o preskúmanie postupu pri rozhodovaní o sťažnostiach," podotkli z generálnej prokuratúry. Toto konanie spôsobilo prieťah v dĺžke 26 kalendárnych dní, z toho 17 pracovných.

V postupe prokurátora povereného výkonom funkcie zástupcu špeciálneho prokurátora Žilinka prieťahy nezistil. Súčasne dospel k záveru, že "obdobie od podania sťažností do doručenia odôvodnenia sťažností vyšetrovateľovi PZ nemožno pripísať na ťarchu orgánov činných v trestnom konaní a považovať ich ako prieťah v konaní, keďže išlo o obdobie, počas ktorého bolo realizované právo obvinených kvalifikovane svoje sťažnosti odôvodniť".

Musí prísť bezodkladné rozhodnutie

Na základe zistení generálny prokurátor uložil povinnosť o sťažnostiach bezodkladne rozhodnúť a "špeciálnemu prokurátorovi prijať účinné opatrenia, aby v budúcnosti k obdobným porušeniam zákona nedochádzalo". Skladan ďalej podotkol, že predmetom preskúmania nebola zákonnosť uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 05 - Modified: 2024-03-22 09:29:53 - Feat.: - Title: Žilinka sa ohradil voči kritike: V trestných veciach exšéfa SIS Pčolinského som nikdy osobne nekonal
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:23