Marian Kotleba a kandidát na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Marek Kotleba. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Stredisko pre ľudské práva nesúhlasí so Žilinkovým rozhodnutím nepodať návrh na rozpustenie ĽSNS

10.08.2022, 11:49
Autor:
TASRTASR

"Legitimizáia nenávistných ideológií." Tak hodnotí a odsudzuje rozhodnutie generálnej prokuratúry inštitúcia.

Generálna prokuratúra nepodaním návrhu na rozpustenie parlamentnej strany ĽSNS legitimizuje nenávistné ideológie.

Vyhlásilo to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, ktoré zásadne nesúhlasí so stanoviskom generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

"Manifestácia politickej relevancie" 

Prokuratúra podľa strediska bagatelizuje potrebu ochrany rovnosti, nediskriminácie a ľudských práv, ktoré sú súčasťou samotnej podstaty demokracie, na ktorú sa Žilinka odvoláva. Národná inštitúcia tvrdí, že vo svojom stanovisku kladie prokuratúra právo extrémistických skupín slobodne sa združovať nad potrebu ochrany základných práv a slobôd všetkých ľudí.

"Argumentácia o nedostatočnom politickom výtlaku, aktuálnych volebných preferenciách či koaličnom potenciáli ĽSNS je nielen v rozpore s názorom popredných expertov a expertiek, ale v zdravej demokratickej spoločnosti by mala byť aj úplne irelevantná," skonštatovalo stredisko.

image

Mimoparlamentné strany majú nevídanú podporu. Posilňujú sa progresívci aj Andrej Danko

Prítomnosť extrémistických hnutí v parlamente je podľa neho manifestáciou ich politickej relevancie a prispieva k radikalizácii spoločenskej diskusie.

"Je na mieste otázka, ako zjemňovanie rétoriky členov strany a technická úprava jej stanov môžu v očiach generálneho prokurátora budiť dojem o upustení ĽSNS od extrémistických tendencií," poznamenalo stredisko. Viaceré verejné vyhlásenia a trestné stíhania členov strany totiž podľa neho vrhajú zásadný tieň pochybností na toto tvrdenie.

Ohrozenie kľúčového piliera demokracie 

Národná inštitúcia tvrdí, že pri pravicovo extrémistických stranách nestačí posudzovať len explicitné ohrozenie demokracie, ale najmä podprahové spochybňovanie jej základných princípov.

Výkonná riaditeľka strediska Silvia Porubänová poukázala na to, že akákoľvek ďalšia legitimizácia nenávistných hnutí predstavuje ohrozenie jedného z kľúčových pilierov demokracie, ktorým sú ľudské práva.

image

Koaliční politici by si mali uvedomiť, že majú moc možno naposledy. Heger krízu nerieši, tvrdí politologička

"V liberálnej demokracii by spomínané hnutia nemali mať taký priestor, aký je im poskytovaný dnes. Práve naopak. Myšlienky nenávisti musíme systematicky vytláčať na okraj spoločenskej debaty," uviedla.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nepodá návrh na rozpustenie ĽSNS. Generálna prokuratúra uviedla, že politická strana ĽSNS nemá reálny potenciál a príležitosť zrealizovať politické zmeny ohrozujúce demokraciu, a teda nehrozí bezprostrednosť rizika pre demokraciu.

Prokuratúra konštatuje, že boli zohľadnené aj také kritériá, ako veľkosť strany, rozkol v strane, koaličný potenciál, počet poslancov v Národnej rade, ale aj takzvaný výtlak.

01 - Modified: 2022-08-09 07:44:06 - Feat.: 1 - Title: Generálna prokuratúra viac k dôvodom nepodania žaloby na rozpustenie ĽSNS nebude informovať 02 - Modified: 2022-08-05 17:14:23 - Feat.: 1 - Title: Žilinka nepodá návrh na rozpustenie ĽSNS 03 - Modified: 2022-08-08 13:09:04 - Feat.: 1 - Title: ĽSNS nemá potenciál a príležitosť na politické zmeny ohrozujúce demokraciu, tvrdí generálnam prokuratúra 04 - Modified: 2022-08-07 17:38:15 - Feat.: 1 - Title: Poslanci v hľadáčiku polície: Pobil sa, vyviazol len s pokutou. Poslankyni od Matoviča hrozí väčší problém
01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 03 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 04 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 05 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:52