Na snímke zľava podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Odvolanie Matoviča by bolo populárne, ale nič by nevyriešilo. Štvorkoalícia je jediná možnosť, tvrdí Heger

21.08.2022, 14:57
Autor:
TASRTASR

Ďalší piatok chce Eduard Heger so stranami opäť rokovať aj napriek tomu, že niektorí v tom nevidia zmysel. Verí, že keď sa stretnú, tvrdosť poľaví. "Budem bojovať do poslednej sekundy," povedal predseda vlády.

Odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) by bolo populárne, ale nič by nevyriešilo. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Päť bodov na záchranu koalície

Premiér tvrdí, že samotné rokovania o riešení koaličnej krízy idú zatiaľ podľa očakávaní a "nezasekli sa". Poukázal pritom na päť bodov, ktoré predložil na sobotňajšom stretnutí (20. 8.) koaličným partnerom a ktoré podľa neho prinášajú riešenie problémov. "Sú férovou a pre stranu SaS až nadštandardnou ponukou," zdôraznil. "Teraz je čas, aby SaS upustila od ultimáta," dodal.

Riešenie nevidí ani v prípade spoločného odchodu Richarda Sulíka (SaS) a Matoviča z vlády, keďže tá podľa neho nemá problém. "Nepotrebujem riešiť vládu, tá mi funguje," zdôraznil Heger. Problémové sú podľa neho skôr koaličné rady, a preto navrhuje, aby sa na týchto rokovaniach Sulík a Matovič nezúčastňovali.

Súčasťou novej dohody by bola aj výmena štátnych tajomníkov na ministerstve financií a ministerstve hospodárstva. "Ak by došlo k výmene, že OĽANO bude mať štátneho tajomníka na hospodárstve a strana SaS na financiách, tak uvidia výrazne viac do tých rezortov," vysvetlil Heger.

image

Heger predstavil päť návrhov na zmenu koaličnej zmluvy. Pri jednom z nich ponúka sulíkovcom rozhodujúci hlas

Naznačil, že spory na sociálnych sieťach by sa mohli vyriešiť aj sankciami, na základe ktorých by stranám hrozila strata predsedu parlamentného výboru či ministra. "To sú veľmi silné sankcie," vyhlásil.

Osobné veci podľa neho musia ísť už bokom. "Mňa zaujíma profesionalita a zodpovednosť," doplnil.

Heger zároveň odmietol, že by bol slabým premiérom. Svoju funkciu pozná podľa svojich slov veľmi dobre. "Veľmi dobre viem, kde je problém, a preto navrhujem takéto riešenie. Ak si to niekto vysvetľuje ako slabosť, tak s ním nesúhlasím," vyhlásil. Poznamenal, že práve vďaka jeho prístupu koalícia ešte existuje.  

Ďalší piatok (26. 8.) chce so stranami opäť rokovať a napriek tomu, že niektorí v tom nevidia zmysel, Heger má stále nádej. Verí, že keď sa stretnú, tvrdosť poľaví. "Budem bojovať do poslednej sekundy," dodal Heger, ktorý odmieta porazenecký prístup a scenár, že by padla súčasná vláda. "Štvorkoalícia je jediná možnosť," zdôraznil.

Ceny energií a platy zdravotníkov vláda rieši

Ceny elektriny pre domácnosti by sa v roku 2023 nemali výrazne zvyšovať, uviedol predseda vlády a prisľúbil, že zvýšenie nebude kopírovať nárast cien na trhu.

"V prípade ceny za plyn sa hľadajú riešenia a pripravuje sa viacero opatrení," uviedol, pričom to isté má platiť aj v otázke cien pre firmy. V pondelok (22. 8.) má o tejto téme hovoriť s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS).

Premiér sa takisto vyjadril i k rokovaniam o platoch zdravotníkov. Deklaroval, že je pripravený sa s nimi naďalej stretávať a hľadať možnosti zlepšenia podmienok v sektore. Zároveň upozornil, že zvyšovanie platov v zdravotníctve sa môže odvíjať len od reálnych možností.

image

Tak takto sa napáda!

V tejto súvislosti však poukázal na to, že napríklad návrh, ktorý sa týka zdravotných sestier, predstavuje historicky najvyšší nárast základných platov. "Ten sa v priemere zvýši o 400 eur, podobná ponuka je tu aj pre záchranárov a lekárov," upozornil Heger. Uistil, že sa hľadajú ďalšie možnosti, ako investovať do zvyšovania platov zdravotníkov.

"Pripravujeme opatrenia, ktoré by mali priniesť efektívnejšie vynaložené náklady a úspory v zdravotníctve, tieto zdroje by sme potom znova investovali do stabilizácie podmienok v sektore," zdôraznil.

01 - Modified: 2022-08-20 18:17:14 - Feat.: 1 - Title: Tak takto sa napáda! 02 - Modified: 2022-08-20 16:08:48 - Feat.: 1 - Title: Heger predstavil päť návrhov na zmenu koaličnej zmluvy. Pri jednom z nich ponúka sulíkovcom rozhodujúci hlas 03 - Modified: 2022-08-20 11:50:31 - Feat.: 1 - Title: Všetko speje k tomu, že podáme demisiu, vyhlásil Sulík po rokovaní na Bôriku 04 - Modified: 2022-08-20 14:23:09 - Feat.: 1 - Title: Spor si musia vyriešiť Sulík s Matovičom, ale bez ultimát, hovorí Kollár
01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:44