Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Ministri si pripomínajú 30. výročie prijatia ústavy. Ide najmä o v nej ukotvené hodnoty, tvrdí Korčok

01.09.2022, 12:29
Autor:
TASRTASR

Mať svoju ústavu, štát a niesť zodpovednosť za svoj osud je zase podľa Veroniky Remišovej veľkým privilégiom a zároveň výzvou.

Slovensko si 1. septembra pripomína nielen akt prijatia ústavy, ale najmä hodnoty a princípy, ktoré sú v nej ukotvené, myslí si minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v súvislosti so základným zákonom štátu upozornil na úlohu Ozbrojených síl SR. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) poukázala na zodpovednosť, ktorú vlastný štát a ústava prinášajú. Uviedli to pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR.

"Rešpektovanie medzinárodného práva, demokratických pravidiel, ľudských práv a slobôd, suverenity a teritoriálnej integrity sú nadčasovými predpokladmi rozvoja štátu a spoločnosti. Napriek tomu, ešte aj v 21. storočí, sú ohrozované doma, v Európe a vo svete. Ich obrana a presadzovanie preto zostávajú prioritou slovenskej diplomacie," deklaroval Korčok.

Minister obrany pripomenul, že ústava predstavuje najvyšší právny predpis zaručujúci obyvateľom Slovenska základné práva a slobody, ako aj garanciu demokracie. "Zárukou dodržiavania jej ustanovení sú aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky, ktorých úlohou je zachovanie mieru, obrana Slovenskej republiky, ako aj plnenie záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv, ktorými je SR viazaná," skonštatoval Naď.

Mať svoju ústavu, štát a niesť zodpovednosť za svoj osud je podľa Remišovej veľkým privilégiom a zároveň výzvou. "Za 30 rokov sme prešli cestou turbulencií a bojov o to, ako bude vyzerať naša krajina dnes a ako bude vyzerať krajina našich detí. Zvlášť v dnešnom komplikovanom období je čas postaviť sa výzvam tak, aby sme našu vlasť posunuli k lepšiemu," uviedla vicepremiérka.

01 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 02 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:05