Výstava fotografií vojaka Dmytra Kozatského pod názvom Azovstaľ - Boj o slobodu na Tyršovom nábreží zachytávajúca atmosféru v oceliarni Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Rusko je zlá krajina, ste ovplyvnení propagandou, povedal Rus Slovákom na proteste v Bratislave

03.09.2022, 16:29
Autor:
khkh

"Niekedy môže dôjsť k smutne-smiešnym situáciám, keď dezinformáciami ovplyvnení ľudia nebudú veriť ani občanovi Ruskej federácie, pritom oni sami v tejto krajine nikdy neboli," píše polícia.

Do statočnej, no vopred prehranej akcie sa pred pár dňami pustil mladý Rus v Bratislave, kde práve protestovali proruskí fanúšikovia konšpirácií zo skupiny Občiansky tribunál. Mladík na videu, ktoré prevzala aj slovenská polícia, prítomným vysvetľuje, že je Rusko zlá krajina a prezident je Vladimír Putin diktátor. Účastníci mu to však neverili a opakovali mnohokrát vyvrátené hoaxy.

„Ja som Rus a mám úplne opačný názor,“ hovorí mladík demonštrantom, ktorí v súčasnej vojne stoja na strane Ruska. „Vy ste za Ukrajinu?“ pýta sa ho vzápätí muž, ktorý je zrejme autorom videa.

"Rusko je zlá krajina"

„Áno, som za Ukrajinu, Rusko ju napadlo, Rusko je zlá krajina, jednoducho fašistický režim,“ pokračuje Rus slovensky, na čo sa ho ďalší účastníčka stretnutia spýta, kde ho to naučili. Mladý muž mu odpovie, že v Rusku. Natáčajúci Slovák ho preto vyzve, aby dokázal, že je skutočne Rus.

image

Takmer polovica tínedžerov nevie odlíšiť skutočnú zdravotnícku informáciu od nepravdivej

Ani s tým nemá mladík problém. „Stačí subjektívne,“ pokračuje Slovák bez vysvetlenia, čo tým myslí. „Vieš, to by mohol povedať každý, že je Rus. Dobre, je to váš názor, my ho rešpektujeme,“ dodá ešte.

V tej chvíli už sa však do mladíka pustia aj ostatní prítomní, ktorí toľko pochopenia nemajú. „Nacizmus vám vyhovuje?“ pýta sa niekto na dôvody, prečo Rus fandí Ukrajine. Je snáď na strane banderovcov? „Nie, ja som za slobodnú Ukrajinu,“ nevzdáva diskusiu cudzinec.

image

Mladý Rus v Bratislave umlčal všetkých konšpirátorov: Putin je diktátor. Som za Ukrajinu, ste ovplyvnení propagandou

„Však aj Rusi sú za slobodnú Ukrajinu, ale Amerika tam šéfuje,“ zaznie z opačného tábora a dôjde čas aj na populárne dezinformácie. „A tie laboratóriá a to všetko, to bolo čo?“ povie jeden z mužov s odkazom na mnohokrát vyvrátený hoax hovoriaci o tajných ukrajinských laboratóriách a pokusoch na ľuďoch. „To sú fámy,“ vysvetlí ruský mladík.

Demonštranti tomu však aj tak neveria. „Ja som strávil celý život v Rusku a je to zlá krajina,“ pokračuje s tým, že má tridsať rokov. Debata sa potom stočí aj na Slovensko, keď Rus poznamená, že to je dobrá krajina. „V Rusku to dopadlo zle. Putin je diktátor,“ hovorí tiež.

Útoky na prezidentku

V tej chvíli už rozhovor naberá absurdné rozmery. „A Čaputová na Slovensku je čo? Prezidentka?“ čuduje sa fanúšik proruskej skupiny Občiansky tribunál. Tá je početným zastúpením veľmi malá, o to však výraznejšia. Jej členovia napríklad v časoch covidu protestovali proti vládnym opatreniam a útoky proti prezidentke Zuzane Čaputovej patria k ich obľúbenej činnosti.

Majú ju za bábku a americkú agentku. Rusov argument, že Čaputová bola do svojej funkcie zvolená, medzi prítomnými vyvolá veselie. „Vy ste ovplyvnení ruskou propagandou,“ vyhlási neskôr ich oponent, načo sa dozvie, že demonštranti majú „zdravý rozum a fakty“. „Nie,“ odpovie stručne Rus.

Video sa v posledných dňoch šíri na sociálnych sieťach a prevzala ho aj slovenská polícia. "Niekedy môže dôjsť k smutne-smiešnym situáciám, keď dezinformáciami ovplyvnení ľudia nebudú veriť ani občanovi Ruskej federácie, pritom oni sami v tejto krajine nikdy neboli," píše polícia na Facebooku.

Pripomína tiež, že Slováci patria v Európskej únii k najhorším štátom, čo sa týka počtu obyvateľov veriacich dezinformáciám. Iba 51 percent respondentov v nedávnom prieskume slovenskej spoločnosti Globsec uviedlo, že za vojnu na Ukrajine môže Rusko. Medzi českými účastníkmi prieskumu bolo tohto názoru 78 percent respondentov.

"Na Slovensku štvrtina ľudí podľahla kremeľskej propagande a považuje vojnu na Ukrajine za vojnu, za ktorú je zodpovedný Západ," povedal prezident Globsecu Róbert Vass.

01 - Modified: 2022-09-02 15:14:05 - Feat.: 1 - Title: Trh s elektrinou nefunguje, narušila ho Putinova manipulácia. EÚ ho musí zmeniť, vyhlásila Leyenová 02 - Modified: 2022-09-02 10:34:45 - Feat.: 0 - Title: Mladý Rus v Bratislave umlčal všetkých konšpirátorov: Putin je diktátor. Som za Ukrajinu, ste ovplyvnení propagandou 03 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 04 - Modified: 2022-09-02 08:39:38 - Feat.: 1 - Title: Politika Európskej únie voči Ukrajine je hlúpa a nie je v našom záujme, hovorí chorvátsky prezident
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:52