Predseda NR SR a Sme rodina Boris Kollár. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Mená nových ministrov dohodne koalícia už dnes, povedal Kollár. Jeden je jasný

09.09.2022, 16:49
09.09.2022, 17:21
Autor:
TASRTASR

Zatiaľ prezidentka Zuzana Čaputová mená štyroch nových ministrov nemá, napriek tomu podľa Borisa Kollára proces výberu na ničom neviazne.

Mená nových ministrov, ktorí nahradia tých z SaS, by mohli ostávajúce strany koalície dohodnúť už v piatok. Naznačil to predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina). Uviedol tiež, že zatiaľ je zrejme zhoda na ministrovi hospodárstva. Meno však nekonkretizoval. Podľa informácií HN ide o Karela Hirmana.

image

Meno nového ministra hospodárstva je jasné. Sulíkov nástupca urobil prvý krok

"Večer budeme viac-menej vedieť už pravdepodobne mená štyroch ministrov," povedal Kollár. "Myslím si, že zatiaľ je zhoda na ministerstve hospodárstva, zvyšné sú ešte otvorené," dodal. Pripustil, že ak sa dohodnú, výmena ministrov by mohla nastať už v pondelok 12. septembra.

Zatiaľ však prezidentka Zuzana Čaputová mená nemá, napriek tomu podľa Kollára proces výberu na ničom neviazne. Poukázal na plánované cesty prezidentky, premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) i ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Ozrejmil, že na rokovania o menách nikto neprišiel s tým, že by dával návrhy za jednotlivé hnutie či stranu, ale išlo o kandidátov, ktorých vzájomne odporúčali. Priznal, že boli výhrady voči niektorým menám, ktoré sa spomínali. Malo ich Sme rodina aj OĽANO. "Ale sme ochotní o výhradách rokovať, vypočuť ešte ďalších kandidátov," povedal.

Čo sa týka fungovania parlamentu, Kollár ráta s možnými obštrukciami pri otváraní schôdze. Myslí si však, že sa s tým vyrovnajú. Ozrejmil, že zatiaľ nie je v programe schôdze výmena na postoch predsedov parlamentných výborov. Poukázal však na to, že SaS je opozičná strana a má päť predsedníckych postov vo výboroch.

"My máme rovnaký počet poslancov a máme dvoch predsedov. Teraz však nechcem žiadneho ďalšieho predsedu výboru," povedal. Nevylúčil však, že by sa mohli baviť aspoň o možnom návrate postu predsedu brannobezpečnostného výboru hnutiu OĽANO.

Skonštatoval tiež, že aktuálne neplatí koaličná zmluva, pretože bola "zhodená zo stola". Aj preto podľa jeho slov viacerí poslanci predkladali do parlamentu rôzne návrhy.

"Každý si tam riešil svoje politické ambície alebo egá. To je veľmi škodlivé. Podľa mňa nebudú prechádzať a veľmi rýchlo to pôjde preč," uviedol. Predpokladá, že situácia sa zlepší po tom, ako sa obnoví koaličná zmluva. Čo sa týka návrhov z dielne SaS, pokiaľ nebude viazaný novou koaličnou zmluvou, vie si predstaviť jej podporu.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 02 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico 03 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 05 - Modified: 2024-03-06 08:47:35 - Feat.: - Title: Vyjadrenia ministrov pred rokovaním vlády
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:36