Predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kollár: Vláda má v stredu prerokovať zastropovanie cien energií

18.09.2022, 14:36
Autor:
TASRTASR

Vláda na najbližšom rokovaní v stredu prerokuje návrh zákona, ktorý by mal riešiť stropovanie cien energií pre domácnosti aj firmy na Slovensku.

V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to avizoval predseda koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár. Na návrhu podľa neho už dlhšie pracoval podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina), čakalo sa však aj na nového ministra hospodárstva.

Stredajšie rokovanie vlády

"Na vláde v stredu sa prerokuje návrh, pôjde to v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu, aby sme to vedeli čím skôr prijať," avizoval Kollár.

V zákone by sa mala podľa neho riešiť tiež situácia škôl, nemocníc, úradov, samospráv, ale napríklad aj ľudí napojených na centrálne zásobovanie teplom. Zastropovať sa má tiež suma na výpočet distribučných poplatkov.

Kollár pripustil, že ceny energií na Slovensku budú od 1. januára vyššie. Vláda ale urobí všetko pre to, aby zvýšenie bolo čo najmenšie a nebolo pre ľudí likvidačné.

Štát by stropovanie priamo nemalo stáť nič, keďže to bude regulácia stanovená zákonom, myslí si predseda parlamentu. V druhom kroku bude vláda podľa neho riešiť kompenzácie pre ľudí ohrozených energetickou chudobou.

"Ak chce ísť Slovensko do zastropovania, my s tým budeme samozrejme súhlasiť. Ale nech nám ukážu, ako to celé bude fungovať," reagoval v diskusii predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Upozornil, že napríklad model prijatý českou vládou bude stáť ich rozpočet miliardy eur.

Dve fázy pomoci

Slovensko musí podľa Fica pripraviť dve fázy pomoci. Zastropovanie cien elektriny a plynu je len prvou fázou.

"Potom príde druhá úroveň pomoci. Musíme sa pozerať na to, či ľudia aj po zastropovaní budú schopní zaplatiť cenu elektriny, plynu," zdôraznil potrebu kompenzácii. Za svoju stranu avizoval, že sú pripravení podporiť všetko rozumné, čo bude viesť k zastropovaniu, kompenzácii a pomoci ľuďom.

V tejto súvislosti kritizoval aktuálne návrhy stropovania cien elektriny z dielne Európskej komisie. Nariadenie, ktoré má byť schválené do konca roka, hovorí o tom, že výrobcovia elektriny mimo čierneho uhlia a plynu budú mať limitovaný príjem vo výške 180 eur za MWh.

Všetko nad to sa má prerozdeliť podnikom a ľuďom. "Je to úplná blbosť. Slovensko z tohto nariadenia nezíska ani euro," zhodnotil. Na kritike návrhu sa s ním zhodol aj Kollár.

 

01 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov 05 - Modified: 2024-04-11 14:22:08 - Feat.: - Title: Dohodli železnicu Košice - Kyjev, získame prístup k morskému ropnému terminálu, informovali Fico so Šmyhalom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:25