StoryEditor

Tí, ktorí chcú odvolávať Matoviča, ignorujú infláciu. Nevidia skutočné problémy Slovenska, vyhlásil Heger

28.09.2022, 17:06
Autor:
TASRTASR

Vláda vníma návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií ako neopodstatnený, premiér zdôraznil, že považuje dôvody na odvolanie Matoviča za opakovane verejne vyvrátené a vysvetlené.

Predkladatelia návrhu na odvolanie lídra OĽANO Igora Matoviča z postu ministra financií nevnímajú dôsledky inflácie, čo im bráni vidieť skutočné problémy Slovenska. V diskusii k návrhu na odvolanie Matoviča to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO). V pléne predniesol stanovisko vlády, ktorá nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery Matovičovi.

Premiér tvrdí, že navrhovatelia na rozdiel od bežných občanov disponujú príjmami, vďaka ktorým sú schopní bez problémov absorbovať následky energetickej krízy aj rastúcej inflácie.

Skutočné problémy nevidia

"Mrzí ma, že toto im bráni vidieť skutočné problémy Slovenska, preto dnes dávajú prednosť sporu s ministrom financií pred tým, aby sme odložili politické tričká, zjednotili sa, aby boli vláda a parlament súdržní pri schvaľovaní nevyhnutnej pomoci občanom," vyhlásil premiér.

image

Schôdza na odvolanie Matoviča sa začala. Je ako Fico, každého uráža, dôvodí Zemanová

Vláda vníma návrh ako neopodstatnený, premiér zdôraznil, že vláda považuje dôvody na odvolanie Matoviča za opakovane verejne vyvrátené a vysvetlené.

Navrhovatelia konštatujú, že schválením balíčka pomoci poskytnutej rodinám pri mimoriadnom náraste inflácie došlo k opovrhnutiu ústavou, zákonmi a demokratickými princípmi a nevidia dôvod na urýchlené konanie vlády. Premiér zdôraznil, že práve týmto balíkom pomoci vláda SR vytvorila pravidelnú pomoc pre občanov.

Heger tiež pripomenul, že netradične sa schvaľovali aj iné zákony, napríklad keď poslanec za SaS predložil pozmeňujúci návrh pri súdnej mape. Kabinet podľa Hegera odmietol argument SaS o neopodstatnenom skrátenom legislatívnom konaní, keďže v zrýchlenom režime sa schvaľovalo takzvané prvé podnikateľské kilečko a bola na tom zhoda v koalícii.

Obrancovia morálky

Navrhovatelia Matovičovi vyčítajú ruinovanie verených financií tým, že finančný dosah takzvaného rodinného balíčka vo výške 1,3 miliardy eur nemal adekvátne krytie.

"V tejto súvislosti si vláda dovoľuje nesúhlasiť, keďže Ministerstvo financií opakovane komunikovalo, akým spôsobom bude takzvaný rodinný balíček finančne krytý," vyhlásil Heger. Ďalšia námietka navrhovateľov smeruje k očkovacej lotérii. Premiér skonštatoval, že aj ju odsúhlasili všetci koaliční partneri.

image

Heger svojimi vyjadreniami pre Financial Times odhalil, za koho nás má

Vládu podľa Hegera zaráža tvrdenie, že predkladatelia sa pasujú do úlohy obrancov morálky, etiky a demokracie. "Toto tvrdenie nemôže vláda ani náznakom brať vážne, najmä ak sa medzi predkladateľmi návrhu nachádzajú osoby, ktoré boli súčasťou korupčného systému alebo sa priamo podieľali na odovzdaní slovenskej polície do rúk mafie, o čom dnes svedčia desiatky obvinených, obžalovaných a už aj odsúdených bývalých vysokopostavených štátnych úradníkov a spolupracovníkov Roberta Fica a Petra Pellegriniho," uzavrel premiér.

 

01 - Modified: 2022-09-28 14:25:57 - Feat.: 1 - Title: Schôdza na odvolanie Matoviča sa začala. Je ako Fico, každého uráža, dôvodí Zemanová 02 - Modified: 2022-09-28 12:21:06 - Feat.: 0 - Title: Heger svojimi vyjadreniami pre Financial Times odhalil, za koho nás má
01 - Modified: 2024-01-22 14:46:12 - Feat.: - Title: Dedičstvo po minulej vláde: Slovensko najnovšie dáta zaradili v Európe k rozpočtovým hriešnikom 02 - Modified: 2023-11-23 09:28:31 - Feat.: - Title: Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2022 najviac prezidentka 03 - Modified: 2023-11-07 14:05:52 - Feat.: - Title: Eduard Heger skončí na čele Demokratov, kandidatúru zvažuje Jaroslav Naď 04 - Modified: 2023-11-01 13:05:07 - Feat.: - Title: Demokrati budú mať v decembri snem, voliť si majú nové vedenie 05 - Modified: 2023-10-13 17:13:07 - Feat.: - Title: Heger v HNtelevízii: Nevyšlo nám to, lebo nie sme populisti. Ako predseda cítim podporu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:16