Pri rečníckom pulte poslanec NRSR Richard Sulík (SaS), poslanci aj ministri OĽaNO v pléne nie sú počas schôdze NRSR o odvolaní podpredsedu vlády a ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poslanci budú v rozprave o odvolaní Igora Matoviča pokračovať vo štvrtok ráno, ten kritizuje SaS

28.09.2022, 19:43
Autor:
TASRTASR

"Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu svojej porušuje ústavu a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie," argumentujú liberáli.

Poslanci Národnej rady budú v rozprave o návrhu na odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií pokračovať vo štvrtok od deviatej hodiny. Mimoriadna schôdza k tomuto bodu sa začala v stredu popoludní, vystúpili štyria poslanci prihlásení písomne, ale aj minister financií. Ústne sa prihlásili štyria poslanci, vystúpiť by mali ešte dvaja z nich.

Matovič v rozprave vyhlásil, že rozhodnutia vlády sú kolektívne a ak SaS niečo kritizuje, kritizuje aj seba. Zdôvodnenie návrhu označil za "znôžku výmyslov, manipulácií a fabulácií". Bol by rád, keby sa liberáli vrátili do koalície, zrušili svoje červené čiary a uznali si chybu. Hovoril o osobnej nenávisti z ich strany. Podčiarkol potrebu riešiť aktuálnu energetickú krízu.

image

Cez Matovičov prejav som žasol, ako sme v koalícii vydržali, hovorí exminister hospodárstva Richard Sulík

Predseda SaS a poslanec Richard Sulík skonštatoval, že počas prejavu ministra financií v parlamente bol skutočne rád, že SaS odišla z koalície. Zároveň dodal, že žasol, ako to tam dva a pol roka vydržali. Ak by bol Matovič odvolaný, sú pripravení rokovať s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) o novej koaličnej zmluve. Podotkol, že ak odvolaný nebude, k predčasným voľbám takmer s istotou nepríde.

Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, pričom návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

image

Matoviča treba odvolať, aby nemohol ďalej škodiť Slovensku, povedal Pellegrini. HLAS bude za odvolanie

"Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie," argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády.

Po schôdzi k návrhu na vyslovenie nedôvery Matovičovi má vo štvrtok pokračovať riadna schôdza skrátenými legislatívnymi konaniami. O jedenástej by sa malo podľa podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO) hlasovať aj o tomto bode.

01 - Modified: 2022-09-28 17:15:48 - Feat.: 0 - Title: Na hrane budú diskutovať Erik Tomáš a Igor Matovič 02 - Modified: 2022-09-28 16:43:54 - Feat.: 1 - Title: Matoviča treba odvolať, aby nemohol ďalej škodiť Slovensku, povedal Pellegrini. HLAS bude za odvolanie 03 - Modified: 2022-09-28 16:31:12 - Feat.: 1 - Title: Cez Matovičov prejav som žasol, ako sme v koalícii vydržali, hovorí exminister hospodárstva Richard Sulík
01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 04 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 05 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:35