StoryEditor

Odklad súdnej mapy je potrebný, zdôrazňuje šéf okresného súdu Bratislava I

01.10.2022, 17:26
Autor:
TASRTASR

Posunutím účinnosti zákona sa zvýši šanca na lepšiu materiálnu a personálnu pripravenosť, vyhlásil predseda Okresného súdu Bratislava I René Milták.

Prípadný polročný odklad súdnej mapy je potrebný, ministerstvu spravodlivosti by poskytol dostatok času na zabezpečenie viacerých budov súdov. Pre TASR to uviedol predseda Okresného súdu Bratislava I René Milták.

"Úspešnosť súdnej mapy je úzko previazaná s transparentnosťou," vyhlásil. Tá podľa neho spočíva v tom, aby trestní sudcovia a zamestnanci Mestského súdu Bratislava I sedeli v jednej spoločnej budove a nie na piatich pracoviskách. Priblížil, že momentálne sa nachádzajú v Starom Meste, Ružinove, Novom Meste, Dúbravke a Petržalke.

Milták upozornil, že k 1. januáru 2023 reálne hrozí stav, že súd Bratislava I nebude sídliť v jednej budove. To môže mať podľa neho za následok neprehľadnosť v súdnych konaniach.

"Posunutím účinnosti zákona sa zvýši šanca na lepšiu materiálnu a personálnu pripravenosť, pokiaľ ide o vznik a najmä úspešný a efektívny rozbeh súdu Bratislava I," skonštatoval. S tým podľa neho súvisí aj prechod z národného na centrálny ekonomický systém.

Doplnil, že ministerstvo im stále neoznámilo, v ktorej budove by mal od 1. januára 2023 sídliť MS Bratislava III a MS Bratislava IV. Práve do budovy určenej pre MS Bratislava IV by sa do konca tohto roka mal presťahovať celý civilný úsek z bývalého Okresného súdu Bratislava I, ktorý sídli v Justičnom paláci.

"Vyzerá to tak, že od 1. januára ostanú civilní sudcovia a zamestnanci sedieť v sídle MS Bratislava I, a to na úkor trestných sudcov a zamestnancov," poznamenal. Tí sa momentálne nachádzajú v terajších budovách Okresných súdov Bratislava II až V.

Uviedol, že reformu súdnej mapy bude môcť ministerstvo po prípadnom polročnom odklade naplniť, ak zabezpečí užívateľnú a prevádzkyschopnú budovu pre MS Bratislava III a MS Bratislava IV. Práve miesto ich pôsobenia je podľa neho elementárnou otázkou.

"Ak by mal po 1. januári 2023 ostať status quo ohľadom sedenia sudcov a zamestnancov, považujem realizáciu zmeny za veľmi komplikovanú a neprehľadnú," dodal s tým, že jedna vec je zrealizovať zmenu, druhá vec je, aký účinok bude mať zmena v praxi. To ukáže podľa neho až samotný čas.

Ministerstvo spravodlivosti tento týždeň pre TASR uviedlo, že zvažuje ako jednu z možností polročný odklad účinnosti novej súdnej mapy. Finálne rozhodnutie však zatiaľ nepadlo. Zmeny majú začať platiť od 1. januára 2023.

01 - Modified: 2024-04-29 10:31:20 - Feat.: - Title: Slovák zo špionážnej aféry nezaplatil pokutu, má ísť do väzenia 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-03-19 16:04:48 - Feat.: - Title: Ohrozené milióny a amaterizmus predchádzajúcich vlád 04 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 05 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 07:45