Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nejsť voliť je rezignáciou na základné demokratické právo, myslí si politologička

02.10.2022, 09:17
Autor:
TASRTASR

Politologička pripomenula, že práve lokálne a regionálne voľby umožňujú vstup do politiky aj nezávislým kandidátom, ktorí nie sú v politických stranách na rozdiel od parlamentných volieb.

Nevyužiť svoj hlas v spojených regionálnych voľbách je výrazom odcudzenia a rezignácie na základné demokratické právo. Občania zvyčajne dobre poznajú svojich miestnych politikov. Pokiaľ im záleží na rozvoji ich samosprávy, mali by ísť 29. októbra voliť. Myslí si to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Darina Malová. Tieto voľby sú podľa nej príležitosťou pre nezávislých kandidátov a ukazujú, že parlamentné strany sú od občanov vzdialené.

"V mieste, kde žijeme, je nám zvyčajne politika najbližšie. Slovensko je krajina malých miest a obcí, predpokladám, že väčšina občanov stretla a dobre pozná miestnych a možno aj regionálnych politikov," povedala Malová. Pripomenula, že najmä počas pandémie práve títo politici organizovali testovanie a očkovanie. "Mnohí z nich sa doteraz nedočkali ani uznania a len veľmi pomaly sa refundovali náklady," skonštatovala.

image

Pellegrini: Politická situácia nie je normálna. Blížiace sa voľby je možné chápať ako referendum o vláde

Voliť by mali ísť všetci tí, ktorým záleží na rozvoji miesta, či už je to malá obec alebo väčšie mesto. "Lokálna politika určuje vzdelávanie detí, sociálnu starostlivosť o dôchodcov, dostupnosť ihrísk a športovísk či dostatok miest na parkovanie," skonštatovala. Voľby môžu podľa nej ukázať, že mnohí komunálni a regionálni politici majú lepší postoj k veciam verejným, ako to v súčasnosti vidíme v parlamente a vo vláde.

Politologička pripomenula, že práve lokálne a regionálne voľby umožňujú vstup do politiky aj nezávislým kandidátom, teda aj tým, ktorí nie sú v politických stranách na rozdiel od parlamentných volieb. "Práve táto skupina má zvyčajne aj najviac zvolených starostov, primátorov a poslancov.

image

Kongres USA schválil financovanie vládnych inštitúcií s cieľom odvrátiť shutdown

Potvrdzuje to, že parlamentné politické strany sú veľmi vzdialené od občanov a ich každodenných starostí," povedala politologička s tým, že ide o veľkú slabinu demokracie na Slovensku. "Nielen, že strany nemajú členov, miestne organizácie, ale ani odborníkov, ktorých by mohli nominovať do vysokých verejných postov. Pritom lokálna a regionálna politika často disponuje schopnými politikmi a tiež sa ukazuje, že títo lídri sú schopní komunikovať s občanmi a tiež s opozíciou," skonštatovala.

Malová predpokladá, že voľby zvýraznia nespokojnosť a frustráciu občanov s celonárodnou, parlamentnou a vládnou politikou. "Žiaľ, môže sa to prejaviť v nižšej účasti na voľbách, čo sa ešte komplikuje aj ich načasovaním, keďže občania môžu dať prednosť výletom alebo rodinným návštevám, prípadne si uctiť pamiatku príbuzných a blízkych," uviedla.

image

Tarabovci chcú vymeniť Matoviča za predčasné voľby. Tie by však odstavili z parlamentu ich

Spojené voľby sa budú 29. októbra. Voliči môžu hlasovať len v mieste svojho trvalého bydliska. V jeden deň si budeme vyberať starostov, respektív

01 - Modified: 2022-10-01 08:35:33 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini: Politická situácia nie je normálna. Blížiace sa voľby je možné chápať ako referendum o vláde 02 - Modified: 2022-09-24 13:54:49 - Feat.: 1 - Title: Komunálne a senátne voľby v Česku sa skončili. Začína sa sčítanie hlasov 03 - Modified: 2022-09-20 11:37:01 - Feat.: 1 - Title: Česko tento týždeň čakajú komunálne voľby. Môžu v nich voliť aj Slováci, ktorí tam žijú
01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 04 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:09