Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Káčer: Slovensko sa zapojí do výcvikovej misie EÚ pre ukrajinských vojakov. Kyjev sa musí ubrániť

17.10.2022, 18:32
Autor:
TASRTASR

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer zdôraznil, že prežitie Ukrajiny je aj v bytostnom záujme Slovenska.

Do výcvikovej misie Európskej únie pre ukrajinských vojakov sa zapojí aj Slovensko, uviedol pre TASR minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer po skončení sa pondelkového zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.

Šéfovia diplomacií členských krajín EÚ v pondelok schválili vojenskú výcvikovú misiu pre príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

Záujem Slovenska

Podľa Káčera sa Ukrajina musí ubrániť pred eskalujúcou agresiou Ruska, pričom jej prežitie je aj v bytostnom záujme Slovenska. Ako pokračoval, diplomati sa zhodli, že Únia bude naďalej pokračovať v podpore Ukrajiny, lebo mier tam nastane len vtedy, keď Rusko prestane útočiť a stiahne odtiaľ svoje vojská. "Žiadna dohoda poza chrbát Ukrajiny nie je pre nás prijateľná," odkázal.

image

Rusko poslalo do Bieloruska tisícky vojakov. Moskva do krajiny presúva aj vojenskú techniku

Káčer spresnil, že nová výcviková misia EÚ pre Ukrajinu bude mať centrá v Poľsku a Nemecku. "Vyjadril som podporu tejto misii s tým, že sme pripravení poskytnúť inštruktorov a v prípade potreby aj naše výcvikové priestory na Slovensku, ktoré sú na vynikajúcej úrovni," dodal.

Rada ministrov v Luxemburgu odsúdila pokračujúce ruské útoky na civilné ciele na Ukrajine a schválila ďalšie finančné zdroje pre Európsky mierový nástroj (EPF). Káčer vysvetlil, že EÚ z tohto fondu môžu financovať obrannú a vojenskú podporu Ukrajine.

Dialóg musí pokračovať

"Politicky bola táto zhoda veľmi silná – to je hlavný odkaz tohto dňa," opísal situáciu. Cieľom EPF je zlepšiť schopnosť Únie predchádzať konfliktom, budovať mier a posilňovať medzinárodnú bezpečnosť.

Káčer pripomenul, že témou ministerských rokovaní bol aj vývoj vzťahov medzi EÚ a Čínou. Dodal pritom, že ministri sa zhodli na potrebe pokračovania dialógu a rozvíjania sebavedomých vzťahov založených na princípoch dodržiavania medzinárodného práva. Kľúčová je pritom otázka ľudských práv, ktoré nemôžu byť podriadené iným záujmom, zdôraznil.

image

Ukrajinci obkľúčujú Cherson a prvýkrát idú dobýjať veľké mesto. Prekročia Dneper alebo udrú v Záporoží?

Na okraj rokovaní Rady EÚ sa šéf slovenskej diplomacie stretol s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou. Zhodli sa na strategickom význame slovensko-nemeckých vzťahov a vyjadrili podporu ďalšiemu rozvoju spolupráce v konkrétnych oblastiach.

Káčer označil Nemecko za spoľahlivého partnera a spojenca, pričom pripomenul aj nemecký príspevok pri financovaní výroby ďalších kusov samohybných húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu.

 

01 - Modified: 2022-09-20 10:15:02 - Feat.: 0 - Title: Reportáž z Litvy. Ako sa malá pobaltská republika postavila proti Rusom 02 - Modified: 2022-09-09 11:04:13 - Feat.: 1 - Title: Mladí ľudia si cenia demokraciu, politickým stranám však nedôverujú 03 - Modified: 2022-09-05 11:30:47 - Feat.: 1 - Title: Ochrana vzdušného priestoru piatich krajín je na hrane, uviedol český veliteľ Míka
01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:45