Prezidentka Zuzana Čaputová vystupuje s príhovorom pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Slovenskí europoslanci väčšinou ocenili silný prejav prezidentky Čaputovej. "Ukazuje krajšiu tvár Slovenska"

19.10.2022, 19:08
Autor:
TASRTASR

Martin Hojsík tvrdí, že Slováci môžu byť hrdí na prezidentku, ktorá je jasným hlasom liberálnej demokracie a rovnosti doma aj v Európe.

Stredajšie vystúpenie slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu sledovali aj slovenskí europoslanci. Väčšina z nich jej prejav ocenila, našli sa však aj kritické hlasy súvisiace s obsahom jej posolstva, informuje spravodajca TASR.

Poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) skonštatovala, že Čaputová "ukazuje krajšiu tvár Slovenska" aj za jeho hranicami. "Reprezentuje celkom iný svet ako väčšina politikov a politických strán na Slovensku, ponúka konštruktívny prístup a konkrétne riešenia namiesto politických obštrukcií," uviedla.      

Ekonomika sa nespomínala

Robert Hajšel (Smer-SD) priznal, že prejav prezidentky nenaplnil jeho očakávania. "Hlava štátu v čase, keď občania čelia zásadným problémom, ponúknutú príležitosť adekvátne nevyužila. Občania čeliaci vysokým cenám energií, tovarov a služieb, hroziacemu krachu celých odvetví ekonomiky by totiž očakávali, že toto budú nosné a nie okrajové témy prejavu prezidentky," uviedol. Dodal, že aj dezinformácie a hrozba hybridnej vojny sú výzvou, ktorej EÚ čelí, teraz však z európskej pôdy musí jasne zaznieť, že občanom a podnikom bude zaistená ozajstná podpora a silné sociálne kompenzácie.

image

Čaputová je sklamaná, že zákon o partnerskom spolužití neprešiel

Peter Pollák (OĽaNO) ocenil, že sa prezidentka dotkla témy šírenia nenávisti cez sociálne siete. "Dlhodobo sa tejto problematike venujem a je absurdné, že to, čo je zakázané offline, je povolené online. Nenávisť v online priestore nám prerástla cez hlavu a urýchlene musíme na európskej úrovni nájsť riešenia. Teším sa, že aj prezidentka vyzvala na spoločný európsky prístup," odkázal.

Martin Hojsík (PS) tvrdí, že Slováci môžu byť hrdí na prezidentku, ktorá je jasným hlasom liberálnej demokracie a rovnosti doma aj v Európe. "Jej odkaz, ktorým sa postavila proti nenávisti voči LGBTIQ ľuďom, v pléne rezonoval. Uctila si pamiatku Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha a upozornila na nebezpečenstvo nenávistných prejavov vo verejnom priestore," opísal situáciu. Súhlasí s ňou aj v názore, že Slovensko patrí do EÚ a že tak ako jednota a solidarita pomohli Únii pri zvládaní iných kríz, tak pomôžu zvládnuť aj energetickú krízu.

Vladimír Bilčík (Spolu) zdôraznil, že Čaputová v Štrasburgu ukázala, že zostáva odhodlanou ochrankyňou demokracie, ľudských práv a právneho štátu. Aj vďaka nej Slovensko stojí za Ukrajinou a za ľudskými právami slovenských občanov. "Slovensko má šťastie, že Čaputová sa pri výkone svojho mandátu nepozerá len na aktuálne rebríčky popularity, ale je skutočnou líderkou, ktorej ide o dlhodobý úspech demokratického Slovenska v Únií," uviedol.

image

Ústavný súd povedal, kedy sa začne zaoberať referendovou otázkou

Eugen Jurzyca (SaS) jej prejav označil ako "veľmi dobrý", lebo kľúčové odkazy o hodnotách liberálnej demokracie platia pre Úniu, ako aj pre Slovensko. "To sa, bohužiaľ, v dnešnom svete nedarí mnohým politikom, ktorí chápu svet tak, že čo je dobré pre zahraničie, je určite zlé pre ich štát," povedal.

"Svetový formát"

Michal Šimečka (PS) naznačil, že prezidentka ukázala svetový formát, hoci príhovor začala odsúdením útoku na Zámockej ulici v Bratislave s pripomenutím, že je dôležité prijať lásku vo všetkých podobách. "Hovorila veľa o Slovensku, no jej prejav zožal úspech u europoslancov naprieč frakciami, zo všetkých kútov Európy. Dôrazne hájila záujmy Slovenska, napríklad v energetickej kríze, ale jej kľúčovým motívom bola jednota a trvanie na spoločných hodnotách EÚ," povedal.

image

Čaputová vystúpila v Štrasburgu: Hovorila o vražde na Zámockej, spomenula aj Štefánika

Ivan Štefanec (KDH) si všimol, že vystúpenie prezidentky bolo prijaté potleskom postojačky. "Ako jedna z mála hovorila nielen o právach občanov, ale aj o povinnostiach a zodpovednosti. Apel na ochranu demokracie je aktuálny vzhľadom na súčasné útoky proti podstate demokracie. Opatrenia na nešírenie násilia a lží v online priestore musia byť európske a europoslancom je tento apel blízky," uviedol.

Michal Wiezik (PS) podotkol, že v čase, keď na Slovensku nenašiel podporu ani symbolický pokus o zrovnoprávnenie LGBTI+ párov, Čaputová sa v Európskom parlamente svojím prejavom jasne a nahlas opäť postavila proti nenávisti. "Únia a jej členské štáty musia byť bezpečným miestom pre každého. Bez ohľadu na to, kto koho drží na ulici za ruku," uviedol.

01 - Modified: 2022-10-19 16:24:35 - Feat.: 1 - Title: Strelec zo Zámockej ulice mal na zozname aj Branislava Gröhlinga a Roberta Fica 02 - Modified: 2022-10-19 13:01:04 - Feat.: 1 - Title: Čaputová je sklamaná, že zákon o partnerskom spolužití neprešiel 03 - Modified: 2022-10-19 12:43:12 - Feat.: 1 - Title: Ústavný súd povedal, kedy sa začne zaoberať referendovou otázkou
01 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 02 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 03 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 23:47