Štefan Kišš. FOTO: TASR
StoryEditor

Štefan Kišš odchádza z postu šéfa Útvaru hodnoty za peniaze, je novou posilou progresívcov

03.11.2022, 10:01
Autor:
TASRTASR

Vo vedení Progresívneho Slovenska vidí rovnaké hodnoty, akými sa riadi, a to prinášať odborné riešenia bez konfliktov a v prospech krajiny.

Šéf Útvaru hodnoty za peniaze Štefan Kišš vstupuje do mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS). Bude novým expertom strany na verejné financie. Informoval o tom spolu s predstaviteľmi strany na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Nechcem rezignovať na snahu pomáhať Slovensku. Preto som prijal ponuku predsedu PS Michala Šimečku a vstupujem do politiky," uviedol s tým, že pri práci často narážal na obmedzenia z politiky.

Kišš skonštatoval, že z Útvaru hodnoty za peniaze sa za šesť rokov fungovania podarilo vybudovať etablovanú inštitúciu. Aj preto sa mu neodchádza ľahko.

Vo vedení PS vidí rovnaké hodnoty, akými sa riadi, a to prinášať odborné riešenia bez konfliktov a v prospech krajiny. Deklaroval, že strana má záujem priniesť program pre všetkých ľudí a prinavrátiť dôveru občanov v štát.

Na to podľa jeho slov potrebujú v prvom rade dostať Slovensko z aktuálnej krízy. Z dlhodobého hľadiska je pre lepšiu kvalitu života podľa neho potrebné zlepšenie školstva, zdravotníctva i sociálnej inklúzie.

Šimečka skonštatoval, že pre splnenie cieľov strany potrebujú reflektovať na všetky výzvy. Kišša označil za jedného z najuznávanejších ekonómov v krajine. Teší ho preto, že prijal ponuku na vstup do strany. "Spoločne budeme pracovať na tom, aby sme ľuďom vrátili dôveru v to, že politika sa dá robiť odborne, kompetentne a v prospech všetkých ľudí," povedal.

Lucia Plaváková z PS dodala, že chcú priniesť kvalitné sociálne opatrenia, prispieť k zlepšeniu inklúzie Rómov a k riešeniu chudoby. Za cieľ v sociálnej politike označila nastavenie hmotnej núdze tak, aby zodpovedala aspoň hranici životného minima. Potrebu vidí aj v posilnení starostlivosti o starších občanov. Poukázala na starnutie populácie a na ambíciu zlepšiť demografický vývin. Posilniť podľa nej treba tiež kapacity škôl a škôlok.

Nezaradený poslanec pôsobiaci v PS Tomáš Valášek doplnil, že Kišš predstavuje odbornosť, solídnosť a prináša manažérske skúsenosti na najvyšších úrovniach v štátnej správe. Podotkol, že štát sa nedá manažovať tak, ako to robí súčasná vláda, pričom kritizoval viaceré jej opatrenia a poukázal napríklad na kolabujúce školstvo i zdravotníctvo.

 

01 - Modified: 2024-04-08 16:45:19 - Feat.: - Title: Vláda o rozvrate financií klame a namiesto konsolidácie ponúka chaos, myslí si Kišš z Progresívneho Slovenska 02 - Modified: 2024-03-16 13:55:58 - Feat.: - Title: Hlas podporuje zmeny v RTVS, neplní svoj verejnoprávny účel, tvrdí Tomáš. Kišš hovorí o snahe ovládnuť ju 03 - Modified: 2024-03-16 13:08:01 - Feat.: - Title: Erik Tomáš predloží návrh, aby bola minimálna mzda 60 percent priemernej 04 - Modified: 2024-02-14 11:33:29 - Feat.: - Title: Ráž pretlačil kontroverzné zmeny. Dotknú sa stoviek veľkých stavieb vrátane diaľnic 05 - Modified: 2024-02-08 11:03:38 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o necelú miliardu eur, tvrdia progresívci. Brusel má výhrady aj k právnemu štátu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:46