Šéf Hlasu Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Pellegrini chce, aby vláda a Mikulec informovali o pripravenosti na migráciu

07.11.2022, 16:01
Autor:
TASRTASR

Na rokovaní parlamentu chce šéf Hlasu so svojimi nezaradenými poslancami predložiť uznesenie s cieľom zaviazať vládu, aby informovala o pripravenosti na túto situáciu.

Vláda a Ministerstvo vnútra sa musia dostatočne dopredu pripraviť na hroziacu ďalšiu vlnu migrácie z Ukrajiny v dôsledku nedostatku elektriny a tepla.

Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady a expremiér Peter Pellegrini. Na rokovaní parlamentu chce so svojimi nezaradenými poslancami predložiť uznesenie s cieľom zaviazať vládu, aby informovala o pripravenosti na túto situáciu.

"Javí sa, že nás môže čakať podobná situácia, možno ešte väčších rozmerov, ako bola tá prvá vlna," poznamenal Pellegrini.

Priblížil, že ruská armáda cielenými útokmi likviduje energetickú infraštruktúru Ukrajiny, zlyhávajú dodávky elektriny i tepla.

Upozornil preto na hrozbu ďalšej a masívnejšej migračnej vlny. Vyzval ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a vládu, aby informovali o pláne a pripravenosti na situáciu.

Pellegrini s exministerkou vnútra Denisou Sakovou apelovali na pripravenosť po bezpečnostnej aj humanitárnej stránke. Saková podčiarkla aj problém s nelegálnou migráciou a potrebu riešenia situácie. Obaja hovoria o zlyhávaní ochrany schengenskej hranice.

"Niekoľko týždňov čelíme medzinárodnej hanbe," povedal Pellegrini a poukázal na obnovenie kontrol na hraniciach s Českou republikou a Rakúskom. V tejto súvislosti kritizoval aj nedostatočné stavy v polícii a štátny rozpočet na ďalší rok. Hovorí o nedostatku prostriedkov pre políciu. Navrhnúť chce zmeny na posilnenie tejto kapitoly.

Vláda už koncom októbra schválila kontingenčný plán, ktorý má riešiť mimoriadnu situáciu v súvislosti s možným hromadným príchodom Ukrajincov v zime na Slovensko.

Očakávané náklady plánu sú viac ako 31,7 milióna eur. Najviac, vyše 14 miliónov eur, sa predpokladá na núdzové ubytovanie. Cieľom kontingenčného plánu je zaistiť bezpečný a dôstojný vstup a pobyt pre ukrajinských utečencov a ľudí z tretích krajín na územie SR. Zaistiť sa má prístup k materiálnej, právnej, psychosociálnej a zdravotnej podpore pre odídencov.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 03 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:34