Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Lengvarský poslal nemocniciam list. Píše, že prvoradým cieľom vlády je dohoda

18.11.2022, 17:30
Autor:
TASRTASR

Šéf rezortu zdravotníctva verí, že doterajšie zmeny lekári vnímajú ako historický krok vpred s kvalitným a udržateľným zdravotníctvom na dohľad.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) poslal do nemocníc list k aktuálnej situácii v zdravotníctve. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

Minister v liste, ktorý má TASR k dispozícii, vysvetľuje postoj vlády, približuje tiež výsledky posledného rokovania s Lekárskym odborovým združením (LOZ) a deklaruje snahu dohodnúť sa. Na rozposlanie listu do nemocníc upozornil Denník N.  

Lengvarský ubezpečil, že prvoradým záujmom vlády je dospieť k dohode s lekárskymi odborármi. Upozornil však, že napriek snahe o dohodu "sa každým dňom približujeme k bodu, keď budeme musieť zabezpečiť v prvom rade poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu a až následne, podľa disponibilných personálnych kapacít, poskytovanie elektívnej medicíny," skonštatoval.

Na margo toho minister v liste priblížil postoj vlády, výsledky doterajších stretnutí, ako aj ponuku, ktorú lekárskym odborárom predstavili na poslednom stredajšom (16. 11.) rokovaní na Úrade vlády SR.

"Na väčšine požiadaviek LOZ sme sa zhodli, čo akceptuje aj LOZ. Aj keď navrhujeme zmeny, ktorých realizácia bude v mnohých prípadoch trvať roky, reálne kroky k lepšej budúcnosti slovenského zdravotníctva sa už dejú. Stredajšia dlhá diskusia tak prebiehala prakticky výlučne o bode osem, a teda o mzdovom ohodnotení lekárov," priblížil Lengvarský.

Šéf rezortu zdravotníctva verí, že doterajšie zmeny lekári vnímajú ako historický krok vpred s kvalitným a udržateľným zdravotníctvom na dohľad. "Áno, je to prvý krok, avšak bez vašej pomoci nezvládneme ďalšie," dodal.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore. Naposledy rokovali odborári s vládou v stredu, k dohode nedošlo. Ďalšie stretnutie má byť v pondelok 21. novembra.

01 - Modified: 2023-12-15 09:31:20 - Feat.: - Title: Analýza: Ako často sa mení minister zdravotníctva? Porovnanie SR, ČR a Nemecka 02 - Modified: 2023-07-24 12:40:03 - Feat.: - Title: Takmer polovica pediatrov na Slovensku vypovedala ambulantné pohotovostné služby 03 - Modified: 2023-07-13 14:38:04 - Feat.: - Title: Výpovede na detských pohotovostiach: Kraje môžu nariadiť služby všetkým pediatrom a za menej peňazí 04 - Modified: 2023-06-30 09:47:09 - Feat.: - Title: Stovky pediatrov zo slovenských pohotovostí podávajú výpoveď. Je nás málo a sme preťažení, odkazujú 05 - Modified: 2023-05-18 15:33:17 - Feat.: - Title: Operácie do dvoch týždňov, platy podľa spokojnosti pacientov. Ktoré plány v zdravotníctve ostali iba na papieri?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:37