Minister vnútra Roman Mikulec. FOTO: TASR/Martin Baumann 
StoryEditor

Mikulec: Budeme žiadať Brusel o financie a usmernenie, ako vracať migrantov do tretích krajín

24.11.2022, 10:26
Autor:
TASRTASR

Ministri vnútra Česka, Maďarska, Rakúska a Slovenska rokovali v Prahe.

Od Európskej komisie budeme požadovať jasné usmernenie v uplatňovaní readmisnej dohody a v tom, ako postupovať v návratovej politike voči tretím krajinám. Chceme komisiu zároveň požiadať, aby naše opatrenia voči nelegálnej migrácii boli financované z európskych peňazí.

Povedal to slovenský minister vnútra Roman Mikulec po štvrtkovom rokovaní s rezortnými partnermi z Česka, Maďarska a Rakúska v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

"Navrhol som kolegom, že budeme EK žiadať o jasné usmernenie v uplatňovaní readmisnej dohody," uviedol Mikulec. Komisia musí poskytnúť "presné noty", ako v návratovej politike postupovať.

Téma migrácie presahuje EÚ a podľa Mikulca nemá zmysel, ak budú jednotlivé krajiny voči tomu bojovať samostatne. "Dohodli sme si spoločný postup a spoločnú rétoriku," dodal.

"Za Slovenskú republiku som vyjadril podporu českému predsedníctvu v jeho snahách. Ich komunikácia postupne prináša svoj úspech," povedal Mikulec. Slovenský minister tiež podporil snahy Česka vo vzťahu k rozširovaniu Schengenu.

Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana situácia v súčasnej dobe v číslach príliš pozitívna nie je. Západobalkánska trasa je zodpovedná za viac než polovicu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do EU.

Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner zdôraznil, že je dôležité, aby spolu s Českom, Slovenskom a Maďarskom urobili tlak na EK.

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér uviedol, že Maďarsko urobí všetko pre to, aby sa cez jeho územie nedostávali do EÚ nelegálni migranti. "Našou povinnosťou je hranice uzavrieť, zdôrazňujem, len pre nelegálnych migrantov," povedal Pintér s tým, že prioritou je zaistiť bezpečnosť občanov.

Na hľadaní spoločných riešení v súvislosti s nelegálnou migráciou sa ministri vnútra dohodli 3. októbra na spoločnom rokovaní v Bratislave. Vtedy sa zhodli na potrebe lepšej ochrany vonkajšej hranice Schengenu, aktívnejšieho zapojenia agentúry Frontex či zosúladenia riešenia prevádzačstva.

Nelegálna migrácia bude tiež témou mimoriadneho samitu európskych ministrov vnútra, ktorý sa uskutoční v piatok (25. 11.). Zvolalo ho Česko ako predsednícka krajina Rady EÚ.

01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:56