Zuzana Čaputová pózuje s Cenou slobody Nadácie Friedricha Naumanna, ktorú si prevzala vo Franfurte nad Mohanom. FOTO: Kancelária Prezidenta Sr
StoryEditor

Čaputová schválila zvýšenie prídavku na dieťa na 60 eur aj voľnejšie krúžkovné

24.11.2022, 17:41
Autor:
TASRTASR

Súčasne sa úplne zruší obmedzenie príjmu dieťaťa zvereného do náhradnej starostlivosti. Pri takzvanom krúžkovnom sa zvoľní režim pre rodičov, nastaví sa aj vhodnejší postup postihovania záškoláctva žiakov.

Prídavok na dieťa sa zvýši na 60 eur mesačne. Opätovne sa tiež zavedie jednorazové zvýšenie prídavku v sume 110 eur pre deti pri nástupe do prvého ročníka základnej školy. Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok podpísala novelu zákona o prídavku na dieťa, ktorá o tom hovorí.

Čaputová dnes schválila aj novelu zákona o financovaní voľného času dieťaťa, ako aj novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Novela zákona o prídavku na dieťa

Zvýšenie sumy prídavku na dieťa sa pôvodne navrhovalo na 50 eur. Na základe pozmeňujúceho návrhu jednej z predkladateliek novely zákona Petry Krištúfkovej (Sme rodina) však jeho suma bude 60 eur. Navrhla to v nadväznosti na posun účinnosti príspevku na financovanie voľnočasových aktivít dieťaťa. Zároveň skonštatovala, že sa touto novelou zákona zachráni vyplácanie príspevku na začiatku školského roka.

image

Úrady práce začnú vyplácať druhý balík inflačnej pomoci pre rodiny, hodnota sa pohybuje v miliónoch

Súčasne sa úplne zruší obmedzenie príjmu dieťaťa zvereného do náhradnej starostlivosti. Poslankyňa poukázala na to, že v súčasnosti si takéto dieťa môže počas 12 kalendárnych mesiacov kumulatívne zarobiť maximálne trojnásobok sumy životného minima. Príjmy zo zárobkovej činnosti nad túto sumu sa pritom dieťaťu započítajú do príjmu a o sumu týchto príjmov v jednotlivých mesiacoch je dieťaťu krátený opakovaný príspevok.

Novela zákona o financovaní voľného času dieťaťa

Pri takzvanom krúžkovnom sa zvoľní režim pre rodičov, nastaví sa aj vhodnejší postup postihovania záškoláctva žiakov. Prezidentka uvítala, že zákonodarcovia v Národnej rade akceptovali i jednu z jej výhrad, pre ktorú sa obrátila aj na Ústavný súd.

"Prezidentka víta, že zákonodarca akceptoval jednu z jej výhrad, ktorá bola predmetom jej podania tzv. protiinflačného balíčka na Ústavný súd a zrušil krátenie detského prídavku pre deti z dôvodu záškoláctva. Zákonodarca sa rozhodol tento problém riešiť sprísnením sankcií, v čom síce prezidentka nevidí ústavnú kolíziu, ale považuje za ďaleko dôležitejšie zamerať sa na prevenciu slabej školskej dochádzky chudobných detí riešením množstva príčin, ktoré ju spôsobujú," uviedol Matej.

image

Čaputová schválila zvýšenie prídavku na dieťa na 60 eur aj voľnejšie krúžkovné

Z novely vyplýva, že namiesto strhávania sumy z prídavkov na deti majú byť rodičia v prípade, že sa vyskytne u ich detí záškoláctvo nad určitú mieru, sankcionovaní nie priamo z prídavkov na deti, ale zo svojho príjmu tak, ako sú sankcionovaní v súčasnosti. Rozšíria sa dôvody, ktoré umožnia dávať pokutu za priestupky, ktoré sú porovnateľné alebo zodpovedajú tým istým dôvodom, za ktoré sa podľa platného zákona majú strhávať prídavky na deti.

Úpravy, týkajúce sa financovania voľného času dieťaťa, majú viesť k tomu, aby rodičia neboli tak prísne zviazaní pôvodne nastavenými kritériami a parametrami a aby mohli lepšie narábať s peniazmi na voľnočasové aktivity detí. Vecné riešenie sa nemení. Pri krúžkovnom po novom nebudú prostriedky na účte prepadávať každý mesiac, ale budú viazané na rok.

01 - Modified: 2022-11-17 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Matovičovo krúžkovné je na Ústavnom súde. Aké výhrady má k nemu prezidentka? 02 - Modified: 2022-11-08 16:32:53 - Feat.: 1 - Title: Hlasovací maratón: Sme rodina žiada nižšie dane na vleky. Nebuďte ako takí psi, odkázal Kollár 03 - Modified: 2022-10-09 12:31:11 - Feat.: 1 - Title: Ak neprejde rozpočet, tak budú predčasné voľby, vyhráža sa Kollár
01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 05 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:53