Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. FOTO: HN/Marek Daňo
StoryEditor

Vláda má možnosť vyhlásiť núdzový stav len pre zdravotnícke zariadenia, vysvetlil právnik

25.11.2022, 13:03
Autor:
TASRTASR

Právnik ozrejmil, že ak by mal byť núdzový stav vyhlásený pre nespôsobilosť zdravotníckych zariadení, vládny kabinet by mohol zdravotníkom uložiť povinnosť pracovať, a tým zabezpečiť výkon zdravotnej starostlivosti.

Vláda má možnosť vyhlásiť núdzový stav len pre zdravotnícke zariadenia. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného právnika Mareka Domina.

"Ústavný zákon o bezpečnosti štátu skutočne predpokladá vyhlasovanie núdzového stavu len na určité územie Slovenska, buď celé, alebo jeho časť, napríklad časť vymedzená krajom, okresom, katastrálnym územím obce a tak podobne," povedal.

Ozrejmil, že ak by mal byť núdzový stav vyhlásený pre nespôsobilosť zdravotníckych zariadení, vládny kabinet by mohol zdravotníkom uložiť povinnosť pracovať, a tým zabezpečiť výkon zdravotnej starostlivosti.

V takomto prípade by sa iné obmedzenie základných práv, prípadne uloženie iných povinností, nerealizovalo. "Ostatných občanov by sa preto núdzový stav nemusel nijak dotknúť," poznamenal zástupca vedúceho Katedry ústavného práva z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Vyhlásenie núdzového stavu, obmedzenie práv či uloženie povinností umožňuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu. Vo všeobecnosti však podľa neho treba dbať na princípy proporcionality a subsidiarity, ktorými sa celý zákon spravuje.

"Núdzový stav je preto možné vyhlásiť a základné práva v rámci neho obmedziť, respektíve povinnosti uložiť, len ak je to skutočne nevyhnutné na riešenie ohrozenia života a zdravia, a to len v nevyhnutnom rozsahu a len na nevyhnutný čas," vysvetlil Domin.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) nedávno avizoval, že ak lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí, navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra.

Vláda vyhlásila núdzový stav pre hromadné výpovede lekárov na niekoľko dní aj v roku 2011, dotkol sa vtedy 15 nemocníc. Vládny kabinet ho tiež napríklad zaviedol pre štátne nemocnice na začiatku pandémie nového koronavírusu.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:53