StoryEditor

Nemocnice po celom Slovensku vrátane tej najväčšej rušia operácie. Opatrenie platí od decembra

25.11.2022, 15:02
25.11.2022, 15:02
Autor:
TASRTASR

Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie.

Univerzitná nemocnica Bratislava, ktorá je najväčšou na Slovensku, už neobjednáva pacientov na plánované operácie od 1. decembra.

Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

image

Nemocnica v Nových Zámkoch ruší od decembra plánované operácie

"Včera v poobedňajších hodinách sme obdržali z ministerstva zdravotníctva list, ako ďalej postupovať. Pripravili sme pokyn riaditeľa na prípravu prechodu nemocnice na krízový režim od 1. decembra. Nemocnica začala pacientov informovať v prípade, že nedôjde k dohode medzi vládou a Lekárskym odborovým združením a lekári nestiahnu výpovede," uviedla Kliská.

Pribúdajú ďalšie nemocnice po Slovensku

K Bratislave sa pridali už aj ďalšie nemocnice po celom Slovensku. Plánované operácie rušia aj nemocnice v Trnave, Prešove, Poprade, Nových Zámkoch a v detskej nemocnici v Banskej Bystrici.

Lekári podľa hovorcu trnavskej nemocnice Mateja Martoviča výpovede nesťahujú, naopak pribudli ďalšie štyri. Celkovo podalo v Trnave výpoveď 104 z 310 lekárov.

V Poprade traja lekári podľa hovorkyne svoje výpovede stiahli. "Aktuálne je 82 podaných výpovedí, počet lekárov je 248," povedala.

image

Trnavská fakultná nemocnica obmedzuje plánované operácie od decembra

650 plánovaných operácií v Bratislave

V súčasnosti bratislavská nemocnica ešte poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, pacientov však už na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva.

image

Na plánované operácie už neobjednáva ani prešovská nemocnica

"Denne (pracovné dni) operujeme približne 160 pacientov, z toho približne 130 sú plánované výkony. To znamená, že za päť dní by takto bolo odložených približne 650 plánovaných operácií," ozrejmila hovorkyňa.

K dnešnému dnu UNB eviduje 477 výpovedí. "Čo je o 31 menej v porovnaní s poddanými hromadnými výpoveďami. 31 lekárov teda výpoveď už stiahlo," priblížila Kliská. UNB pripravila niekoľko alternatív krízového fungovania nemocníc, upozorňuje však, že pri odchode viac ako 470 lekárov bude ťažké zostaviť služby. "V takomto prípade by napríklad operatíva bežala iba na akútne stavy," vysvetlila hovorkyňa.

UNB verí, že k dohode medzi vládou a lekármi dôjde. "V opačnom prípade počkáme na rozhodnutie ministerstva zdravotníctva o pozastavení plánovaných výkonov, následne pristúpime k informovaniu pacientov, ktorí majú naplánovanú operáciu po 1. decembri, o odklade ich výkonu," doplnila Kliská. 

Nemocnice patriace pod UNB:

  • Univerzitná nemocnica Bratislava – Nemocnica Ružinov – hlavná budova, sídlo riaditeľstva
  • Univerzitná nemocnica Bratislava – Nemocnica Staré Mesto (Nemocnica Mickiewiczova)
  • Univerzitná nemocnica Bratislava – Nemocnica akademika Ladislava Dérera (Nemocnica Kramáre)
  • Univerzitná nemocnica Bratislava – Nemocnica svätého Cyrila a Metoda (Nemocnica Antolská)
  • Univerzitná nemocnica Bratislava – Špecializovaná geriatrická nemocnica Podunajské Biskupice
01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:06