StoryEditor

Vyšetrovanie Gorily: Haščák údajne dal Bubeníkovej 1,5 milióna, Malchárkovi 1,1 milióna eur

05.12.2022, 11:33
  • Obvinený Jaroslav Haščák údajne kúpil supervýnosný Paroplynový cyklus o dve tretiny lacnejšie napriek tomu, že jeho firma skončila v súťaži na druhom mieste.
  • Podľa vyšetrovania len pri predaji Paroplynového cyklu mal štát prísť o 167 miliónov eur.
  • Haščák údajne ovplyvňoval veci aj pre taliansky Enel, aby si pripravil pôdu pre vlastný biznis.
  • Štátna firma Slovenská elektrizačná a prenosová sústava sa znenazdajky začala podieľať na uhrádzaní desiatich percent strát z pre štát nevýhodnej zmluvy medzi hlinikárskou spoločnosťou Slovalco patriacej Pente a Slovenskými elektrárňami. Slovensko prišlo o vyše 16 miliónov eur.
  • Hoci s obvinením nesúhlasíme, vítame možnosť po 10 rokoch sa konečne oboznámiť s obsahom spisu v základnom trestnom konaní Gorila, okomentoval obvinenie Haščáka jeho advokát Martin Škubla.

Roky práce špecializovaného policajného tímu na vyšetrovaní kauzy Gorila priniesli výsledky. Hovoria o zločineckej skupine, ktorú vraj riadil spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák a jeho pokyny údajne poslúchali bývalý minister hospodárstva Jirko Malchárek a vrcholná predstaviteľka Fondu národného majetku Anna Bubeníková.

Nemalo im záležať na záujmoch štátu, ktorému podľa vyšetrovania údajne spôsobili stámiliónové škody, ale na cieľoch Haščáka a Penty a osobnom prospechu. Ten je podľa vyšetrovania hmatateľný. Majetok členov skupiny sa následne razantne zväčšil.

Úryvok z údajného rozhovoru medzi Robertom Ficom a Jaroslavom Haščákom, ktorý je súčasťou nahrávky Gorila:

Do redakcií všetkých relevantných slovenských médií bola doručená nahrávka, ktorá je označená ako Gorila. Nahrávka bola zaslaná anonymnou osobou, ktorej identitu nepoznáme. Vzhľadom na to nevieme potvrdiť, či ide o zvukový záznam, ktorý je súčasťou vyšetrovacích spisov, a u ktorého bolo vykonané znalecké posudzovanie zhody hlasov osôb z nahrávky so skutočnými osobami.Keďže ale ide o závažnú celospoločenskú tému, ku ktorej sa média musia mať možnosť vyjadrovať a existencia spisu Gorila vrátane jej zvukovej časti a jej prepisov je vo svetle posledných zistení nespochybniteľná, sme dospeli k záveru, že je dôležité a nevyhnutné, aby v záujme zachovania práva verejnosti na informácie a slobody prejavu boli niektoré časti nahrávky uverejnené.Uverejnené časti nahrávky boli porovnané s verejne dostupným analytickým prepisom, tzv. spisom Gorila.

„Jaroslav Haščák rozhodoval o použití finančných prostriedkov a určoval spôsob vyplácania a zakrývania finančných a majetkových benefitov odovzdávaných jednotlivým členom skupiny,“ znie časť Haščákovho obvinenia.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 03 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 04 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 05 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 17:30