StoryEditor

"SaS chce uvrhnúť Slovensko do chaosu." Poslanci apelujú, aby sa hlasovanie o nedôvere vláde odložilo

09.12.2022, 13:00
09.12.2022, 16:23
Autor:
redred

"Stojíme tu poslanci z rôznych politických strán, sme schopní dať bokom stranícke príslušnosti, pretože si uvedomujeme, že stojíme na križovatke, Slovensko dnes stojí na križovatke," uviedol podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Demokratická platforma OĽANO a ďalší nezaradení poslanci, ako Martin Klus, Juraj Šeliga, Jana Žitňanská a Ján Mičovský, vyzvali, aby sa hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde preložilo na januárovú schôdzu Národnej rady.

Argumentujú vytvorením priestoru na rokovanie o tom, ako si opozičná SaS predstavuje rozumnú a riadnu rekonštrukciu vlády Eduarda Hegera (OĽANO), o ktorej v pléne hovoril šéf liberálov Richard Sulík.

Platforma s nezaradenými poslancami deklarovala podporu vláde. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) potvrdil, že jeho platforma teraz z klubu OĽANO neodchádza.

Klus, ktorý nedávno odišiel z SaS, pripomenul, že aj v diskusii v pléne zazneli podnety a je o čom rokovať v súvislosti s rekonštrukciou vlády. "Sme presvedčení, že na takéto niečo treba viac času a nedá sa to za dva rokovacie dni," povedal. Preto vidí zmysel v preložení hlasovania. "Stojíme tu ako ľudia, ktorí odmietajú predčasné voľby, návrat Hlasu-SD a Smeru-SD, dokonca s ústavnou väčšinou," podotkol.

image

Odvolávanie Hegerovej vlády: Boris Kollár pripustil aklamatívne hlasovanie. Nechce, aby Matovič vystúpil

"Stojíme tu poslanci z rôznych politických strán, sme schopní dať bokom stranícke príslušnosti, pretože si uvedomujeme, že stojíme na križovatke, Slovensko dnes stojí na križovatke," uviedol podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Ak existuje šanca na dohodu a vyhnutie sa pádu vlády, deklaroval pripravenosť poslancov byť mediátorom a pomôcť rokovaniam.

"Chceme aby sa vláda udržala a podávame pomocnú ruku. Teraz je to na SaS," dodal. Neverí, že liberáli sú všetci presvedčení o potrebe pádu Hegerovej vlády. Šeliga dodal, že ako spravodajca navrhne v pléne iný termín hlasovania. Jana Žitňanská (nezaradená) zároveň vyzvala politických lídrov, aby boli v rokovaniach aktívnejší.

Anna Mierna (OĽANO) poznamenala, že SaS a Hlas-SD chcú uvrhnúť Slovensko do chaosu počas vianočných sviatkov a ich argumenty na pád vlády sú podľa nej postavené na vode. Róbert Halák za demokratickú platformu OĽANO vyjadril podporu Hegerovej vláde, deklaroval takýto postoj aj pri hlasovaní o vyslovení nedôvery.

image

Politológ Lenč o vyslovení nedôvery vláde: Návrh SaS nemá logiku. Nemyslím si však, že vláda padne

Hovorí o priorite pre všetkých demokratov, pretože o budúcnosti vlády môže rozhodnúť každý jeden hlas. Deklaroval i záujem platformy zjednotiť demokratov v parlamente, kotí zvažujú, ako sa pri hlasovaní zachovajú.

01 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 02 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Pellegrini sa bojí diskutovať s Matovičom. Odliv členov z hnutia je len bublina, hovorí Šipoš (rozhovor) 03 - Modified: 2024-02-14 23:00:52 - Feat.: - Title: Exposlanec OĽaNO kritizuje Matovičovo hnutie: Najprv mi ponúkli prácu, po kritike na sneme mi ju však zrušili 04 - Modified: 2024-02-14 13:20:27 - Feat.: - Title: Exodus od Matoviča: O čo v skutočnosti ide pri odchode známych tvárí z hnutia Slovensko? 05 - Modified: 2023-12-22 10:14:15 - Feat.: - Title: Väčšina opozície je slušná, ale "exoti z OĽANO" sa ešte zhoršili, tvrdí Pellegrini
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 16:02