Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák 
StoryEditor

Čaputová reaguje na rozhodnutie Ústavného súdu: Je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu

13.12.2022, 17:35
Autor:
TASRTASR

Riaditeľ odboru legislatívno-právneho z prezidentskej kancelárie Tomáš Hubinák v reakcii pre novinárov zdôraznil, že rozhodnutie súdu bude vyhlásené v zbierke zákonov, čím sa stane všeobecne záväzným.

Rozhodnutie Ústavného súdu o tzv. prorodinnom balíčku je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu. Do budúcna to bude ústavným mantinelom pre vládnucu väčšinu, ktorá by chcela opäť zneužiť skrátené legislatívne konanie. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

"Rozhodnutie Ústavného súdu v konaní, ktoré sa začalo na môj návrh, je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu, a to predovšetkým v zmysle ochrany ústavných princípov legislatívneho procesu," spresnila.

Riaditeľ odboru legislatívno-právneho z prezidentskej kancelárie Tomáš Hubinák v reakcii pre novinárov zdôraznil, že rozhodnutie súdu bude vyhlásené v zbierke zákonov, čím sa stane všeobecne záväzným.

"Tým pádom vznikne ústavný mantinel pre vládnucu parlamentnú väčšinu, a tým aj pre ochranu práv občanov a občianskej spoločnosti na prístup k tvorbe práva, na kontrolu legislatívnej tvorby vládnucej väčšiny a rovnako aj pre ochranu práv parlamentnej menšiny pred povestným parlamentným legislatívnym bagrom," uviedol. Vyzdvihol aj to, že súd uznal princíp rozpočtovej zodpovednosti ako ústavnú hodnotu. "Rovnako aj táto hodnota v procese tvorby práva bude týmto rozhodnutím chránená," dodal.

Za protiústavné označil v utorok Ústavný súd časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Prezidentka napadla sporné časti balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v rámci zákona o financovaní voľného času dieťaťa.

01 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 02 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 04 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:27