Český premiér Petr Pithart (vľavo), predseda federálnej vlády Marián Čalfa (v strede) a slovenský premiér Vladimír Mečiar. FOTO: Archív TASR/Jana Noseková
StoryEditor

Slováci rozdelením Česko-Slovenska stratili svoj najväčší mindrák, tvrdí bývalý český premiér

02.01.2023, 09:28
Autor:
TASRTASR

K rozdeleniu podľa neho prispela dlhodobá nevôľa a nechuť zo strany Česka dohodnúť sa na princípe rovný s rovným. "Česi tomu nerozumeli," spresnil bývalý český premiér Petr Pithart.

Slováci rozdelením Česko-Slovenska a následným prekonaním niekoľkých vnútropolitických kríz stratili svoj najväčší mindrák – že sú neštátotvorný národ. Tým, že Česi nedokázali naplniť sľuby, ktoré Slovákom viackrát dali, si o rozdelenie federácie sami koledovali. Povedal to bývalý český premiér Petr Pithart.

K rozdeleniu podľa neho prispela dlhodobá nevôľa a nechuť zo strany Česka dohodnúť sa na princípe rovný s rovným. "Česi tomu nerozumeli. Pretože mnoho z nich neuznávalo existenciu slovenského národa," spresnil politik. A mnohí Slovensko ani nepoznali, čo je stav, ktorý podľa neho trvá doteraz.

Pithart po Nežnej revolúcii rokoval s Mariánom Čalfom, Vladimírom Mečiarom a Jánom Čarnogurským o budúcej podobe federácie. Podľa Pitharta bola slovenská strana na rokovania o právomociach lepšie pripravená. "Mečiar bol ten, kto to mal lepšie premyslené, pretože slovenská strana bola tá slabšia. My sme tie právomoci nepotrebovali, pretože my sme ich mali federálne a to federálne sme pokladali za české," vysvetlil Pithart.

image

Česko mínus Slovensko

O ďalšom osude federácie už rozhodoval Václav Klaus s Vladimírom Mečiarom. "Klaus ho tak nejako šikovne zahnal do kúta, že on bol ten, kto o rozdelenie požiadal," hodnotí Pithart. Hoci Mečiar prišiel na stretnutie v Brne s tým, že chce zachovať federáciu, požadoval zároveň aj medzinárodne právnu subjektivitu, čo sa podľa Pitharta rovná samostatnému štátu. "Ja neviem, či to on vedel. Mečiar bol absolútne nekompetentný, ´chaot´, hovoril prerývane, nedokončoval vety...," spomína na svojho niekdajšieho politického partnera.

Podľa Pitharta nie je pravda, že po rozdelení ČSFR boli vzťahy Česka a Slovenska dobré. "Stále sa hovorilo: naše vzťahy sú najlepšie, aké kedy boli. No áno, nehádali sme sa o rozpočet. Ale ja som si to našiel v archívoch úradu vlády. Klaus a Mečiar sa za celé štyri roky až do tej prvej Mečiarovej porážky ani raz nestretli," povedal Pithart a spresnil, že rokovali len na multilaterálnych konferenciách.

"Keď sa s odstupom času pozriem na tých 33 rokov, tak ak ste nezískali sebavedomie, aspoň ste stratili mindrák. A my na tom nie sme lepšie, nás podobne hlboká kríza ešte len čaká," povedal Pithart s tým, že je to ako klasické antické divadlo – dosiahnutiu katarzie musí predchádzať kríza.

01 - Modified: 2023-01-02 07:20:12 - Feat.: 1 - Title: Česko mínus Slovensko 02 - Modified: 2023-01-01 21:57:05 - Feat.: 1 - Title: Vystrčil: Česko-Slovensko bolo jednotné v rozmanitosti a tým silné 03 - Modified: 2023-01-01 20:40:00 - Feat.: 1 - Title: Český premiér Fiala: Nežijeme ľahkú dobu, ale spoločne ju zvládneme
01 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 02 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie 03 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili 04 - Modified: 2024-03-15 15:54:56 - Feat.: - Title: Korupcia je závažný problém pre väčšinu Slovákov. Mnohí od tejto vlády zlepšenie nečakajú 05 - Modified: 2024-03-06 10:39:16 - Feat.: - Title: Málo Slovákov v štruktúrach Únie. Podľa vlády nám chýba stratégia presadzovania ľudí v európskych inštitúciách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:58