Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka. FOTO: TASR/Ján Krošlák SNÍMKA: Ján Krošlák
StoryEditor

Expolicajt Kučerka neprišiel na súd, je v Bosne. Hrozí mu vydanie medzinárodného zatykača

12.01.2023, 11:06
Autor:
TASRTASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus povedal, že ak by aj zdravotné problémy obžalovaného boli reálne, existujú okolnosti, na základe ktorých možno konštatovať, že sa vyhýba trestnému konaniu.

Senát Najvyššieho súdu vo štvrtok posunul začiatok odvolacieho procesu v kauze expolicajta Mariána Kučerku na 19. januára. Obžalovaný sa vo štvrtok nedostavil na verejné zasadnutie, keďže sa nachádza v Bosne a Hercegovine.

Kučerka opakovane ospravedlnil svoju neúčasť zdravotnými problémami. Odvolací súd jeho ospravedlnenie neprijal, uložil mu poriadkovú pokutu. V prípade, že sa nezúčastní ani najbližšieho verejného zasadnutia, prichádza do úvahy vydanie medzinárodného zatýkacieho rozkazu a následne konanie ako proti ušlému.

"Zo zákona vyplýva, že pokiaľ sa obžalovaný nemôže dostaviť na úkon trestného konania, pretože mu to neumožňuje zdravotný stav, tak voči nemu takéto opatrenia prípustné nie sú," uviedol Kučerkov obhajca Martin Bezák. Posunutie verejného zasadnutia privítal.

image

Ficov exvyšetrovateľ utrpel tesne pred rozsudkom kuriózny úraz. Dostal pokutu, ide mu však o celý majetok

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus povedal, že ak by aj zdravotné problémy obžalovaného boli reálne, existujú okolnosti, na základe ktorých možno konštatovať, že sa vyhýba trestnému konaniu.

"Nie sú dané žiadne okolnosti, ktoré by zakladali odôvodnené podozrenie, že sa náš klient pobytom v Bosne a Hercegovine vyhýba trestnému konaniu, alebo sa pred ním skrýva," reagoval obhajca obžalovaného Martin Bezák.

Okrem budúceho týždňa sú naplánované aj ďalšie štyri termíny verejného zasadnutia v tejto kauze.

Prvostupňový súd Kučerku pôvodne uznal za vinného zo zločinu prijímania úplatku a pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve, uložil mu trest 11 rokov väzenia. Na vlaňajšom vyhlásení prvostupňového rozsudku sa osobne nezúčastnil.

image

Fico vypovedal ako svedok v prípade, v ktorom sú zo spáchania závažného zločinu podozriví elitní prokurátori

V čase väzobného stíhania sa síce čiastočne ku skutkom priznal, ale počas hlavného pojednávania na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu tvrdil, že to bolo pod nátlakom a išlo o vynútené priznanie. Preto žiadal o oslobodenie spod obžaloby.

Kučerka čelí obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka. Pomôcť mal za to Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že mal prijať úplatok vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

01 - Modified: 2024-04-01 09:33:24 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku by sa mal v júni zaoberať návrhom Kučerku na obnovu konania v časti trestu 02 - Modified: 2023-11-15 15:27:25 - Feat.: - Title: Je to ako v Hollywoode, reagoval Lipšic na manipuláciu nahrávky. V prípade obvinili Pčolinského a Kučerku 03 - Modified: 2023-11-12 23:11:32 - Feat.: - Title: Odsúdený expolicajt Kučerka rástol vďaka Bödörovi. Stíhaní by mali byť aj Žigovci, tvrdí Najvyšší súd 04 - Modified: 2023-11-13 18:30:00 - Feat.: - Title: Odsúdený expolicajt zakrýval činy, drony nik nekontroluje a šéf tajných s otáznikom (Brífing HN) 05 - Modified: 2023-10-04 11:01:52 - Feat.: - Title: Expolicajt Kučerka by mal v korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedať v piatok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 15:06