Erika JurinováTASR/M. Baumann
StoryEditor

Matovičovci kritizujú Ficovu vládu: Zabúda na rodičov, nemá záujem o rodinu

15.05.2017, 10:59
Autor:
TASRTASR

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň rodiny (International Day of Families), ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov v roku 1993. Témou v roku 2017 je "Rodiny, vzdelanie a blaho". OSN v tento deň vyzýva zodpovedné inštitúcie, aby sa zamysleli nad rodinnou politikou vo svojej krajine.

Na Slovensku síce má kompetentné ministerstvo vo svojom názve aj rodinu, ale o významnej podpore rodiny a rodičov sa nedá hovoriť. Poslanci za hnutie Obyčajný ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) už pri predstavovaní Programového vyhlásenia kritizovali vládu, že ich program nepozná pojem rodinná politika.

V časti sociálna politika sa síce vláda zaviazala, že pri predkladaní návrhov zákonov bude zvažovať ich vplyv na manželstvo a rodinu zo sociálneho, hospodárskeho a finančného hľadiska, ale od volieb k tomuto nepristúpila.

Ostatné európske krajiny už riešia podporu rodiny aspoň z dôvodu nepriaznivej demografickej krivky, na Slovensku akoby to nebol problém. Pritom budúcnosť Slovenska z demografického hľadiska vyzerá veľmi biedne. Súhlasíme s tým, že je potrebné pripraviť mnoho nástrojov na zosúladenie rodinného a pracovného života, avšak vláde nejde o systémové nastavenie podpory rodín, ale iba o nástroj pomoci, ktorý pravdepodobne skončí, ak nebudú eurofondy,“ vyhlásila poslankyňa Anna Verešová a dodala:

Neustále upozorňujeme, že rodiny s deťmi často prežívajú od výplaty k výplate. Ešte horšie sú na tom rodiny, ktoré sa starajú o ťažko postihnutých príbuzných. V parlamente sme predložili množstvo legislatívnych návrhov na zlepšenie situácie rodín, no poslanci koalície nezahlasovali ani za jeden. Aj to je znak toho, že rodina je na okraji záujmu tejto vlády."

Poslanci za OĽaNO-NOVA poukázali na to, že hnutie sa intenzívne venuje rodinnej politike a poslanci predkladali množstvo zákonov na zlepšenie života rodín ako napríklad predĺženie a zvýšenie materskej dovolenky, zvýšenie daňového bonusu na dvojnásobok, zvýšenie minimálneho výživného, zvýšenie príspevku na opatrovanie na sumu čistej minimálnej mzdy, právo na miesto v škôlke, ale aj pro-sociálne návrhy, ako sú zvýšenie príplatku za nočné zmeny a zvýšenie príplatkov za prácu počas víkendu. Oba návrhy si osvojil Smer-SD v rámci svojho sociálneho balíčka.

Veľmi radi pomôžeme vládnej koalícii s nápadmi, ako zlepšiť život rodín na Slovensku a sme radi, ak naše nápady prevezmú, tak ako to teraz urobil Robert Fico. Minimálnou slušnosťou by však bolo, aby pri týchto návrhoch nehlasovali v parlamente proti len preto, že je to návrh opozičného hnutia,“ doplnila poslankyňa Erika Jurinová.

Hnutie OĽaNO-NOVA tento rok predstaví ucelenú víziu rodinnej politiky.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:02