Vladimír Mečiar na Župnom námestí v Bratislave. kde sa konalo spomienkové podujatie pri príležitosti 30. výročia ústavného zániku Českej a Slovenskej federatívnej republiky. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Fiala: Bol som prekvapený, keď za mnou prišiel Mečiar a ďakoval mi

17.01.2023, 09:55
Autor:
TASRTASR

Slováci sú si podľa českého premiéra Petra Fialu vedomí, že v mnohých porovnávacích ukazovateľoch sú za Českom. "Ich vzťah k nám je trochu iný než náš vzťah k Slovákom," dodal.

Český premiér Petr Fiala si na oslavách 30. výročia vzniku Slovenskej republiky v Bratislave uvedomil, ako Slovákom záleží na dobrých vzťahoch s Českou republikou. Zároveň ho prekvapilo, keď za ním prišiel bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar. Povedal to v pondelok večer na krste knihy o rozdelení Česko-Slovenska s názvom Restart v Knižnici Václava Havla v Prahe. Informuje spravodajkyňa TASR.

"Bol som prekvapený, že Vladimír Mečiar za mnou prišiel a ďakoval mi za moje slová. A hoci to znie zvláštne, bol takmer dojatý," povedal český premiér. Dojaté bolo podľa neho aj publikum. "Ja som si uvedomil, ako im záleží na tom, aby vzťahy s Českou republikou boli dobré," dodal.

image

Ako nás Mečiarova razancia odklonila od prozápadného kurzu (ukážka z knižnej reedície)

Vzťahy Čechov a Slovákov

Slováci sú si podľa neho vedomí, že v mnohých porovnávacích ukazovateľoch sú za Českom. Preto vyjadrenie uznania od Čechov neberú ako samozrejmosť, ale zároveň na to čakajú. "Ich vzťah k nám je trochu iný než náš vzťah k Slovákom," myslí si Fiala.

Podľa českého premiéra existuje vo vzťahu medzi Českom a Slovenskom neproporčný záujem. "Slováci sledujú české médiá, čítajú české knihy, sledujú našu kultúrnu scénu. My oveľa menej," zdôraznil premiér. Táto disproporcia sa podľa neho môže prejavovať v tom, že mladí Česi tak nerozumejú slovenčine, čo môže v budúcnosti vytvárať určité problémy.

Na rozdelenie Československa sa podľa svojich slov nepozerá nostalgicky. "Myslím si, že to skončilo najlepšie, ako mohlo pre obe krajiny," dodal. Do knihy rozhovorov prispel, pretože je podľa neho dôležité o vtedajších udalostiach hovoriť prístupnou formou. "Dnes sú tu generácie, ktoré to nezažili, je to pre nich vzdialená minulosť," pripomenul.

image

Zora Bútorová v HNtelevízii: Bola tu taká „opica“ po rozdelení. Chýbala istota, či to ekonomicky zvládneme

Rozpad štátu bol "katastrofou"

Ďalšími respondentmi, ktorí sa osobne zúčastnili aj na krste knihy, boli český jazykovedec Karel Oliva, publicista Pavel Kosatík a hudobník a bývalý politik Michael Kocáb. Ten vníma Čechov a Slovákov ako dvojvaječné dvojčatá. "Spolu sme prežili detstvo  v prvej republike, potom prišla puberta s Adolfom Hitlerom, kde sme sa trochu pomlátili a potom sme sa zase dostali k sebe," povedal obrazne Kocáb. Rozpad spoločného štátu vtedy osobne vnímal ako "katastrofu".

Novinár a spisovateľ Kosatík si myslí, že jediná forma štátneho usporiadania, v ktorej mohol spoločný štát prežiť, bola konfederácia. Vtedy si ju podľa neho dokázalo predstaviť veľmi málo ľudí. Práve toto usporiadanie však podľa neho Slováci po celý čas chceli.

Na otázku, prečo si Slováci a Česi tak dobre rozumejú, odpovedal jazykovedec Karel Oliva tým, že pre staršiu generáciu to nie je vôbec výnimočné. "My sme každý večer počúvali Československú televíziu, kde boli moderátorské páry zostavované vždy dvojjazyčne. Všetci sme teda boli pasívnymi príjemcami," vysvetlil. Dnes je to už inak.

Autormi knihy rozhovorov sú redaktori Českej televízie Jana Peroutková a Petr Švec. Okrem hostí, ktorí na krst prišli osobne, sa v knihe rozprávali aj s Mikulášom Dzurindom, Pavlom Rychetským či Terezou Nvotovou.

image

Fiala aj Heger ocenili pokojné rozdelenie Československa spred 30 rokov

01 - Modified: 2022-12-28 08:50:21 - Feat.: 1 - Title: Pomohlo nám rozdelenie Československa? Názor Slovákov nie je jednoznačný 02 - Modified: 2022-12-23 14:30:00 - Feat.: 1 - Title: 30 rokov biznisu na Slovensku: Privatizácia zmenila krajinu. Niektoré ikony padli, iné žijú dodnes 03 - Modified: 2022-11-11 14:07:53 - Feat.: 0 - Title: Symbol sovietskej stagnácie: Brežnev chcel vytvoriť silné impérium, nakoniec ho však nasmeroval k pádu
01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 05:16:27 - Feat.: - Title: Český premiér Fiala s americkými senátormi rokoval o Ukrajine a ochrane demokracie 04 - Modified: 2024-04-15 20:07:28 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden prijal v Oválnej pracovni českého premiéra Fialu 05 - Modified: 2024-04-13 15:23:49 - Feat.: - Title: Fiala zostáva predsedom českej vládnucej strany ODS, Okamura naďalej šéfuje opozičnej SPD
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:41