StoryEditor

Karas predstavil návrhy, ktoré majú pomôcť aj LGBTI+ ľuďom. Chce zaviesť inštitút dôverníka

19.01.2023, 13:23
Autor:
dušudušu

Fyzická osoba by mohla vyhlásiť inú fyzickú osobu za svojho dôverníka. Ten by mal právo nadobúdať informácie o zdravotnom stave či majetku jemu blízkej osoby.

Minister spravodlivosti Viliam Karas priznal, že dlhodobo vnímal medzery v legislatíve týkajúcej sa životných situácií navzájom blízkych ľudí. Ide spravidla o ľudí, ktorí žijú v spoločnej domácnosti, ale nemajú medzi sebou právny vzťah, čo v reálnom živote spôsobuje problémy napríklad pri dedení alebo aj pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Často sú napríklad aj z LGBTI+ komunity

Na základe mandátu, ktorý mu bol udelený dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom, dnes Karas predstavil návrhy zákonov, ktoré by mali problémy vyriešiť. Ide o tzv. fiduciárny zákon a tzv. zákon o súkromných nadačných fondoch.

image

Partnerské spolužitie: Poslanci zarezali návrh SaS, viacerí otočili. Koalícia chce vlastný zákon

Dôverník a vybavuje u notára

Podľa fiduciárneho zákona bude môcť fyzická osoba vyhlásiť inú fyzickú osobu za svojho dôverníka. Registráciu dôverníka bude možné taktiež s odstupom času zrušiť. „Ide o jednoduchý právny úkon, stačí sa dostaviť k notárovi,“ podotýka Karas. Dôverníkom môže byť fyzická osoba spôsobilá na právne úkony.

Dôverník by mal právo nadobúdať informácie o zdravotnom stave či majetku jemu blízkej osoby, pomáhať prijímateľovi dodržiavať jeho základné ľudské práva a slobody a ľudskú dôstojnosť.

Podľa zákona o súkromných nadačných fondoch by dôverník mohol spravovať majetok jemu blízkej osoby, na čo má dosiaľ právo len rodinný príslušník. „Malo by to zjednodušiť majetkové vzťahy na Slovensku,“ dúfa Karas.

Podpora viacerých členov OĽANO

Minister spravodlivosti podotýka, že snaha riešiť problematiku životných situácií navzájom blízkych ľudí je prítomná dlhodobo, pričom on nadväzuje na prácu svojich predchodcov. „Doteraz tu nebola vôľa dotiahnuť tieto snahy do konca,“ zhrnul Karas. „Teraz tu tá vôľa je.“ Naznačil, že nezanedbateľným podnetom bola vražda členov LGBTI+ komunity na Zámockej ulici.

Návrhy oboch zákonov Karas zatiaľ prerokoval s viacerými členmi hnutia OĽANO, ktorí ich podporujú. „Verím, že získam podporu naprieč politickým spektrom,“ vyjadril sa minister spravodlivosti. Odhaduje, že zavedenie návrhov do praxe po prípadnom schválení potrvá minimálne niekoľko mesiacov. Dúfa však, že budú do legislatívy úspešne implementované pred začiatkom roka 2024.

01 - Modified: 2022-10-24 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nejednotný prístup. Niekde žiaci predávajú dúhové odznaky, inde symboly LGBTI+ škola zakazuje 02 - Modified: 2022-10-18 15:43:56 - Feat.: 1 - Title: V uznesení žiadajú rovnosť aj pre sexuálne menšiny, v praxi pri podpore váhajú 03 - Modified: 2022-12-29 16:06:27 - Feat.: 1 - Title: Búrlivý rok v školstve: tisícky nových žiakov, učitelia v uliciach a tragické útoky 04 - Modified: 2022-12-03 15:11:46 - Feat.: 1 - Title: Európski liberáli prijali v Bratislave rezolúciu o právach pre LGBTI+ ľudí 05 - Modified: 2022-11-29 07:09:00 - Feat.: 1 - Title: Kanada predvolá ruského veľvyslanca kvôli "nenávistným" tvítom o komunite LGBTQ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:30